«Καρφιά» από την αντιπολίτευση στον Τσίπρα: Θα έρθουμε στο συμβούλιο πολιτικών αργηγών, αλλά χωρίς καμία δέσμευση...

Την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποσαφηνίζοντας ωστόσο σε όλους τους τόνους στον πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξή τους.

Ιδιαίτερη δυσφορία φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει μερος εκπροσωπούμενη από τον μεταβατικό αρχηγό της Γιάννη Πλακιωτάκη.

Και στα υπόλοιπα κόμματα,

η δυσαρέσκεια είναι εμφανής από τις μέχρι στιγμής επίσημες τοποθετήσεις είτε των ίδιων των αρχηγών, είτε των πολιτικών κομμάτων για την αιφνιδιαστική πρόταση Τσίπρα. Ανάμεσα τους υπάρχει ήδη και το πρώτο «όχι» σε ένα «διάλογο παρωδία» από το ΚΚΕ.

ΝΔ: Στάση αναμονής, ελλείψει αρχηγού

Η Νέα Δημοκρατία κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει μέρος με τον μεταβατικό αρχηγό της Γιάννη Πλακιωτάκη. Θα πάει, θα ακούσει, αλλά δεν δεσμεύεται τονίζουν κύκλοι της Συγγρου. Αυτό που είναι εμφανές ωστόσο είναι η δυσφορία για την επιλογή της συγκεκριμένη χρονικής στιγμής, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ουσιαστικά «ακέφαλη».

Ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στο Βήμα, ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».

«Προσχηματική» και «πολιτικά ύποπτη» χαρακτηρίζει ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε μάλιστα να προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσει το κόμμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι είπε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα», έκανε λόγο για «πονηριά» του κ. Τσίπρα, «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

Σε έντονο τόνο ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της. Επισημαίνει δε με νόημα ότι «η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για το κόμμα. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η ΝΔ τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σε γραπτή δήλωσή του δε αναφέρει ότι « ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και αναρωτιέται «τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

Προσθέτει ακόμη ότι «αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού. Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας αναζητά συνενόχους

Από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απάντησε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο λέγοντας ότι γίνεται για προσχηματικούς λόγους.

«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για διάλογο. Τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά. Ο διάλογος που ζητά είναι προσχηματικός. Αναζητά “συνενόχους”, συνυπεύθυνους στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Προσέθεσε ότι η εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική και πώς η κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς αποδομεί και διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

Εξέφρασε δε την πλήρη διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας, όπως είπε, «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε την πολιτική «κοινωνικής προστασίας» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν λάθη.

Επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί και προειδοποίησε «να μη διανοηθεί να αλλάξει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων».

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη να προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, στην βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα. Και η δεύτερη να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για προστασία και ασφάλεια για τις σημερινές και τις ερχόμενες γενιές.

ΚΚΕ: «Οχι σε κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης»

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης», κάνει λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι επίσης ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής" τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής: «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Το Ποτάμι: Θα πάμε, αλλά... τέλος τα δανεικά στον Τσίπρα

Το Ποτάμι θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αλλά δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτό διαμήνυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο facebook και τίτλο «Τα δανεικά τέλος».

Ο κ. Θεοδωράκης στο σχολιασμό του αναφέρει:«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «λέγαμε πως πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους, και εκείνος έβαλε νέους φόρους, αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας τι είχε πει προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, σχολιάζει: «Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, ΚΚΕ, νέα, συγγρου, συμμετοχή, χρεος, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, συριζα, συνταγμα, μνημονιο, track, νατο, ηπα, βουλη, facebook, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αγανακτισμενοι πολιτες, www.facebook.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, νεος παπας, αλέξης τσίπρας, κομματα, βημα, δημοκρατια, εξουσιοδοτηση, ηπα, πλαισιο, σκαι, το βημα, φτωχεια, αδωνις, ανδρεας παπανδρεου, ανεργια, ανθρωπος, ατζεντα, αυτια, βρειτε, βρισκεται, γαλα, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, ζητα, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεοδωρακης, ισταμε, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λεφτα, λογο, μειωση, μπορεις, νατο, νοημα, παντα, ορια, ουσιαστικα, παιδι, παμε, προβληματα, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σχεδιο, τυφωνας, συγγρου, φωφη, φωφη γεννηματα, ψευδαισθησεις, ασφαλεια, εθνικο, χωρα, κυριακου, οργανα, track, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα