Καμία συμφωνία με τους δανειστές λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστο εντός του ευρώ λένε ανοιχτά πλέον τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας μετά από τρεις μήνες διακυβέρνησης και καλούν τον Τσίπρα σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές, ενώ ο πρώην υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός αναρωτιέται σε τι διαφέρει ο Βαρουφάκης από τον Σαμαρά!

Η κατάσταση

είναι πλέον έκρυθμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναβρασμός τείνει να μετατραπεί σε ηφαίστειο αμφιβολιών για τις προθέσεις της κυβέρνησης και η κομματική βάση είναι διχασμένη για το τι μέλλει γενέσθαι. Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου έχει διαμορφωθεί μια ευρεία βάση που ξεπερνάει τα όρια της Αριστερής Πλατφόρμας και η οποία ουσιαστικά δεν εγκρίνει στο σύνολό τους τα ως τα σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν χτες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου. Ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο Γιάννης Μηλιός που αποδόμησε πλήρως Τσίπρα και Βαρουφάκη. Ο Μηλιός αφού σχολίασε σκωπτικά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προεκλογικά ότι συμφωνεί κατά 70% με το μνημόνιο –αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση Βαρουφάκη μετά τις εκλογές- θα είχε εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έριξε και τις μπηχτές του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι το δίλημμα δεν είναι αναπτυξιακά ή υφεσιακά μέτρα αλλά μέτρα σε όφελος των εργαζομένων ή του κεφαλαίου. Μάλιστα ο πρώην υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κίνδυνο εγκλωβισμού στη νεοφιλελεύθερη παγίδα και τόνισε ότι η κυβέρνηση πατάει σε δύο βάρκες. Το δια ταύτα της παρέμβασης Μηλιού ήταν η προσωρινή αθέτηση πληρωμών.

Η Σοφία Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας χαρακτήρισε αυταπάτη τη συνεννόηση με τους εταίρους και την εντός της ευρωζώνης εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί συνέχισε να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός όσο διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ και αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Κατέληξε μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, να προχωρήσει σε παύση πληρωμών, σε εθνικοποίηση των τραπεζών και στη διαμόρφωση σχεδίου για εθνικό νόμισμα.

Υπέρ της ρήξης τάχθηκε ο Αντώνης Νταβανέλλος στέλεχος επίσης της Πολιτικής Γραμματείας, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ριζοσπαστικοποιήσει την πολιτική του γραμμή και αν χρειαστεί η προσφυγή σε κάλπες αυτές να είναι εθνικές εκλογές και όχι δημοψήφισμα γιατί όπως τόνισε το δημοψήφισμα θα εγκλωβίσει το λαό για την αποδοχή της συμφωνίας.

Το κλίμα αυτό απηχεί ένα σημαντικό μέρος των σκέψεων που επικρατούν στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι το πιο δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης θα γίνει εντός της Κουμουνδούρου. Αυτή η κατάσταση άλλωστε τροφοδοτεί ενέργειες του Μαξίμου όπως η αυτογελοιοποίησή του με τα non paper τα οποία με διαφορά τριών ωρών διαψεύδουν τα όσα είχε πει ο Τσίπρας για το τι συμφωνία επιδιώκει σ’ αυτή τη φάση με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση όλα προμηνύουν ότι τις επόμενες μέρες και στο βαθμό που αληθεύει αυτό που λέει ο Τσίπρας ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε αρένα. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία ενώ για το Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Την συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ζητούσαν οι διαφωνούντες με την επικείμενη συμφωνία και αυτό γιατί εκεί έχουν καλύτερο συσχετισμό από την κοινοβουλευτική ομάδα που στην πλειοψηφία της τάσσεται με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Σαπουνάς μέλος της κεντρικής επιτροπής στην ίδια εκδήλωση ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός στο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα