Και τώρα τι;

15:50 7/5/2022 - Πηγή: Antinews

Του Αδέξιου Δεξιού

Είναι το ερώτημα που θέτουν χιλιάδες οπαδοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Γενναίο θα έλεγε κανείς, αφού μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δις. Αλλά πώς αλλιώς να έκανε με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πτώση και την «πραγματική δημοσκόπηση», αυτή στα καφενεία και στα σπίτια να δείχνει κατάρρευση της κυβέρνησης;

Όμως, το ερώτημα είναι

αν φτάνουν τα μέτρα για να μπαλώσουν τις τρύπες που δημιούργησε μια «χαλαρή», στα όρια της πρόκλησης, διακυβέρνηση της χώρας.

Αν δηλαδή έχει γίνει η ζημιά και όσα… λεφτόδεντρα κι αν ανακαλύψεις, ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να διερευνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κρας τεστ φυσικά το συνέδριο, όπου τα «πηγαδάκια» θα δείξουν αν ο κόσμος έχει ικανοποιηθεί ή μερικώς έχει συμβιβαστεί με τα μέτρα για το ρεύμα.

Αν πουν στον Μητσοτάκη και στους υπουργούς οι σύνεδροι ότι τα μέτρα δε θα βοηθήσουν για αλλαγή της εικόνας, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Και οι αποφάσεις για το αν θα στηθούν κάλπες νωρίτερα θα επισπευστούν.

Όταν δίνεις 5 δις ευρώ για να αλλάξεις το κλίμα, είναι δεδομένο ότι πολλοί θα πουν «πάμε σε εκλογές», «ξεσκονίστε τα εκλογικά βιβλιάρια».

Κι αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο, αμέσως μετά την καλή, όπως δείχνει, τουριστική περίοδο, θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες. Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η απόφαση είναι ότι θα έχει πέσει χρήμα στην αγορά, θα κινούνται λεφτά από τις επιδοτήσεις και από τον τουρισμό, θα επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία στον κόσμο. Και φυσικά θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί και την κακή εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διότι 3 χρόνια μετά τις εκλογές, με μια κυβέρνηση να έχει περάσει τόσες κρίσεις και να έχει κάνει άπειρες γκάφες και ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει ποσοστό 20%, τότε έχει πρόβλημα και ο Τσίπρας.

Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια ένα κόμμα στην κυβέρνηση δεν προηγείτο 3 χρόνια μετά τη νίκη του. Κι αυτό δεν είναι επιτυχία της ΝΔ αλλά αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κάλπες του φθινοπώρου βεβαίως θα κριθούν και από το καλοκαίρι. Τι σχεδιασμούς να κάνεις αν σου προκύψει καμιά καταστροφική πυρκαγιά και περιμένεις να κάνει διαχείριση ο άφαντος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης;

Το άλλο σενάριο βεβαίως είναι να γίνουν οι εκλογές σε ένα χρόνο. Και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και το πιο λογικό διότι ποιος θα ήταν… κορόιδο να χάσει 6 με 8 μήνες κυβερνητικής θητείας και να πάει σε κάλπες με αμφίβολο αποτέλεσμα;

Δηλαδή γιατί να κάνει ο Μητσοτάκης εκλογές και να κινδυνεύει να χάσει ή να κερδίσει χωρίς ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός, και να μην εξαντλήσει τη θητεία του ενώ ταυτόχρονα θα έχει γεμάτα ταμεία και θα μοιράζει χρήμα με το τσουβάλι;

Είναι ένα δίλημμα που έχουν στη Νέα Δημοκρατία και είναι και ένα ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου (ή και περισσότερα αφού είναι πολλά τα λεφτά Κυριάκο).

Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων για το ρεύμα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς αλλά και στελέχη που είναι κοντά στη ΝΔ, αυτό που φοβούνται είναι ότι δεν αρκεί.

Μιλούν κυρίως για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης σε μια κρίση που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, διογκώθηκε με τον πόλεμο και κανείς δε γνωρίζει που θα καταλήξει.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι όσα μέτρα κι αν πάρουν οι πολίτες τους χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ακόμη κι αν ο νόμος ψηφίστηκε το 2013, επικαιροποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταργήθηκε επί Τσίπρα και συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, ο «λογαριασμός» χρεώνεται στον Μητσοτάκη.

Είναι πλέον ταυτισμένη η ΝΔ με αυτό το αίσχος και είναι ταυτισμένη με την κατηγορία ότι αφήνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες να βγάζουν λεφτά στην πλάτη του κόσμου.

Άλλωστε, από τον Μάρτιο περιμένουμε τη ΡΑΕ να βγάλει πόρισμα για τα υπερκέρδη και φτάνουμε στον Ιούνιο. Και σίγουρα κάποιοι επιχειρηματίες της ενέργειας έχουν… άριστες σχέσεις με το Μαξίμου ώστε να μπορούν να επηρεάζουν τα γεγονότα.

Κάπως έτσι είναι η εικόνα στην κοινωνία και στη ΝΔ με ένα συνέδριο το οποίο παρά το πανηγυρικό ξεκίνημα, διακατέχεται από μεγάλο προβληματισμό, αγωνία για την παράταξη και φόβο ότι έρχονται δύσκολα.

Προσπαθώντας εναγωνίως να εμφανιστεί η επίπλαστη επιτυχία των αρίστων…

The post Και τώρα τι; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα