Κ. Μητσοτάκης: Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου

14:29 9/1/2018 - Πηγή: Antinews

Την ώρα που ο... πυρετός των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων για το μείζον ζήτημα του ονοματολογικού της γείτονος εκτοξεύεται, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε τα δικά του σαφή μηνύματα προς τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Από το βήμα της συνεδρίασης των "γαλάζιων" τομεαρχών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εγκάλεσε το κυβερνητικό στρατόπεδο

πως αποδυναμώνει συστηματικά τη χώρα μας, τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου το ελάχιστο που μπορεί να πράξει είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και, μάλιστα, στο σύνολό του.

"Το θέμα δεν αφορά μόνο στην ονομασία. Ο,τιδήποτε λιγότερο δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως προφανώς δε μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αποσπασματική λύση, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και οι απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των γειτόνων", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών, τα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον τρόπο της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα ήταν καταιγιστικά. Ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή ορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι (αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΝΔ, ανέφερε) σημείωσε πως η συγκυβέρνηση, η οποία έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ και χωρίς ενημέρωση.

"Το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, για να μείνουν στην εξουσία. Όπως λέει και ο λαός, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Καλώ την κυβέρνηση να μας ενημερώσει για όλα τα δεδομένα. Τι συζητά. Τι διαπραγματεύεται. Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι πως σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν κάποτε τα ρέστα τους, για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

-Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πέραν του ονοματολογικού, που αναμένεται πως θα απασχολήσει διεξοδικά τη συνεδρίαση των τομεαρχών στην οδό Πειραιώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε, για πρώτη φορά, επί τάπητος το θέμα του χρόνου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση πως αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση "ως ένα ακόμα παιχνίδι", τονίζοντας πως σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών το 2018 και σχηματισμού "γαλάζιας" κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται πως οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές το 2019 και με το ίδιο εκλογικό σύστημα.

"Καλώ την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και το εκλογικό σύστημα που αυτές θα διεξαχθούν", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Κόμμα και τομεάρχες σε απόλυτη ετοιμότητα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε, εστιάζοντας στα των εσωτερικών του κόμματος, ότι πέρα από τη σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, η παράταξη δεν θα δείξει μόνο τις αστοχίες της συγκυβέρνησης, αλλά θα αναδείξει και τις δικές της προγραμματικές δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μία νέα καινοτομία για την οδό Πειραιώς, κάθε τομεάρχης αναλαμβάνει την πολιτική εποπτεία κάθε περιφέρειας, ενώ στο προσκήνιο έρχεται και η διαμόρφωση του προγράμματος τοπικών προτεραιοτήτων για τα ζητήματα των δήμων και των περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Στην Ανατολική Μακεδονία την πολιτική εποπτεία θα έχουν οι κύριοι Δένδιας και Γεωργαντάς.

-Στην Αττική οι κύριοι Βρούτσης, Καραμανλής, Σταϊκούρας και Πλακιωτάκης.

-Στο Βόρειο Αιγαίο ο κ. Κόνσολας.

-Στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Κικίλιας.

-Στη Δυτική Μακεδονία η κ. Αραμπατζή και ο κ. Σκρέκας.

-Στην Ήπειρο οι κυρίες Κεραμέως και Κεφαλογιάννη.

-Στη Θεσσαλία ο κ. Γεωργιάδης.

-Στα Ιόνια ο κ. Οικονόμου.

-Στην Κεντρική Μακεδονία οι κύριοι Χατζηδάκης και Παναγιωτόπουλος.

-Στην Κρήτη η κυρία Μπακογιάννη.

-Στο Νότιο Αιγαίο ο κ. Βαρβιτσιώτης.

-Στην Πελοπόννησο οι κύριοι Βορίδης και Κουμουτσάκος και

-Στη Στερεά Ελλάδα η κυρία Ασημακοπούλου.

"Κάθε τομεάρχης αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ανά περιφέρεια ενόψει των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών εκλογών. Θα υπάρχουν στόχοι για τους οποίους θα κληθούν να ενημερώσουν εντός των επόμενων μηνών. Αυτό που θα προτάξουν, κατά κύριο λόγο, είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες. Όταν λέμε πολιτική ευθύνη, αυτή περιλαμβάνει και προτάσεις για πρόσωπα υποψηφίων στις τοπικές και στις βουλευτικές εκλογές", ανέφερε ανώτερη πηγή της Νέας Δημοκρατίας.

-Ο στόχος του ανοίγματος των "γαλάζιων δεξαμενών".

Πέραν των μηνυμάτων για νέα ώθηση και βελτίωση της "γαλάζιας" παρουσίας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε σε μία ακόμα δημόσια παρέμβασή του την οδό της διεύρυνσης της παράταξης.

ΝΔ είναι ώριμη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Ολοκληρώσαμε το 2017 με ένα Συνέδριο που δεν επιβεβαίωσε απλά πως είμαστε ενωμένοι, αλλά πως είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.. Μπορούμε να δώσουμε βήμα σε δυνάμεις πέρα από τα συμβατικά όρια της παράταξης. Έχουμε προγραμματικό λόγο που απαντά σε όλα τα ζητήματα…", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα και σε μία εφ’ όλης της οικονομικής και πολιτικής ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι τα τρία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα.

"Η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα σε μία περιπέτεια και μετά τη βύθισε σε κρίση βαθιά. Ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα. Και το κράτος έχει μετατραπεί σε εργαλείο αυταρχισμού. Η πίεση στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και διαρκής. Ζούμε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Πρέπει να φύγουν. Και επειδή ξέρουν πως θα φύγουν ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία. Την Ελλάδα έχουν εξαντλήσει και απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας τους είναι τα χρέη των Ελλήνων προς το κράτος…Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και δε μπορεί να είναι όμηρος αυτής της κυβέρνησης…", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε και πάλι κατά του κυβερνητικού αφηγήματος Τσίπρα για "καθαρή έξοδο" από τα Μνημόνια. Υπενθύμισε πως η συγκυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη μέτρα για τα επόμενα χρόνια και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός "έχει το θράσος" να λέει πως η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς μέτρα.

"Παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της κοινωνίας. Προκαλούν τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία. Διώχνουν επενδύσεις, προτιμούν τα επιδόματα από την ανάπτυξη…Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν μαυρίσει από τώρα τις επόμενες χρονιές. Αυτή είναι η περιβόητη καθαρή έξοδος. Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια…Η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να το υπηρετήσει αυτό…", τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η "κόκκινη γραμμή" όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προυποθέσεις

-Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

-Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων

-Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού

Η ΝΔ διευκρινίζει ότι η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας η οποία θα υιοθετηθεί κατόπιν θέση από τον ΟΗΕ.

"Από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα", τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα.

"Δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε συλλαλητήριο".

Ζητάμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για την κοινή της ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης"

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, τσιπρας, λύση, θεατρο, υπουργοι, συριζα, σκοπια, νέα, εκλογες, αιγαιο, ελλαδα, χατζηδακης, κρητη, βουλη, επιδοματα, σημαίνει, οηε, capital, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αθηνα, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, καμμενος, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, το θεμα, βημα, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, θεμα, ιονια, οηε, οικονομια, ομηρος, παιχνιδια, πειραιως, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, ψεμα, ωθηση, ωρα, capital, απλα, αττικη, βοριδης, βρισκεται, γινει, δυναμη, δηλωσεις, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, ειπε, ενημερωση, επενδυσεις, ερχεται, εσωτερικων, ευθυνη, ζημια, ιδιο, θεατρο σκιων, θεσσαλια, κυρια, κομμα, λύση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μειζον, μηνυματα, παντα, ονομα, ορια, πηγη, πυρετος, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φορα, αγορες, ηπειρο, χωρα, οργανα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Βουκουρεστίου,mitsotakis, voukourestiou