Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι «έσπειραν» ψεύτικο πατριωτισμό και «θερίζουν» εθνικές υποχωρήσεις

Με σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και προς την Άγκυρα, συνδύασε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και σε τόνους αιχμηρούς για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θα κινηθεί εμφατικά με…μπούσουλα το εθνικό συμφέρον, γυρίζοντας την πλάτη στα όποια κομματικά οφέλη. Ιδιαίτερα σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία.

"Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Ο εμβολισμός σκάφους του Λιμενικού, καθώς και οι απειλές του κ. Ερντογάν είναι διαρκώς εντεινόμενες. Αποκορύφωμα της προκλητικότητας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αποκαλεί τα Ίμια μέρος της τουρκικής επικράτειας. Και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Είναι συνέπεια μίας ανεύθυνης και επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Εμπεδώνοντας στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις. Ο κ. Τσίπρας τι είπε στον Τούρκο ομόλογό του; Του τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και πως τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος;", τόνισε, στην παρέμβασή του από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία μου, σημειώνοντας ότι το τελευταίο γεγονός στα Ίμια είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προκλήσεων, που ακολούθησαν την εντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. "Όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ανέφερε και έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης.

"Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πάντες. Όμως σήμερα δε θα ήθελα για προφανείς λόγους να επεκταθώ στις ευθύνες της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν και γνώση και άποψη για τους πολιτικούς προϊσταμένους των δύο κρίσιμων υπουργείων, που σχετίζονται με τα εθνικά μας θέματα. Ένα πράμα θα πω μόνο. Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές δε γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και η Νέα Δημοκρατία σε αυτό συμβάλει", επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, κινούμενος πάντα σε πλαίσιο υπεύθυνης αντιπολίτευσης, πως την ώρα αυτή χρειάζεται ενότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χωρίς εθνικές υποχωρήσεις. "Το μήνυμα μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση", είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας πόνταρε στο παιχνίδι του διχασμού.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας στην ομιλία του στο έτερο κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Αυτό του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε ότι η ενότητα όλων των κομμάτων θα έπρεπε να αποτελεί όπλο για τη χώρα, τόνισε ότι, εάν η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου είχε επιδιώξει συνεννόηση, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

"Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να χρησιμοποιήσει και αυτό το ζήτημα για να προωθήσει τα δικά του στενά κομματικά συμφέροντα", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εξαπολύοντας δριμύτατο "κατηγορώ" για πολιτική ανευθυνότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είχαν σχέδιο και εγγυήσεις.

"Πήγαν να δώσουν τα πάντα. Αρκούμενοι σε κινήσεις συμβολικού τύπου για αλλαγή ονόματος σε ένα αεροδρόμιο και σε ένα δρόμο. Ακόμα και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος τα έβαλαν στο τραπέζι μετά από απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας πόνταρε στο παιχνίδι του διχασμού. Επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση, αλλά μας βρήκε ενωμένους, γιατί εμείς στα εθνικά θέματα δεν παίζουμε", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έκανε λόγο για μία κυβέρνηση διχασμένη, στην οποία άλλα λέει η Κουμουνδούρου και άλλα οι ΑΝΕΛ.

"Άραγε σε τι επίπεδα αυτογελοιοποίησης θα φτάσουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, συνεχίζοντας να κυβερνούν μαζί, έχοντας διαφωνία σε ένα τέτοιο μείζον εθνικό ζήτημα", τόνισε και κατηγόρησε Μαξίμου και πρωθυπουργό για διχασμό των Ελλήνων, με αφορμή τις δηλώσεις που ακολούθησαν τα δύο συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

-Κατά μέτωπο επίθεση σε Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε σε τέμπο ιδιαίτερα επιθετικό κατά του πρωθυπουργού, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα του στο Σκοπιανό. Κάνοντας λόγο για βαθιά αντιδημοκρατική περιφρόνηση των πατριωτικών αισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μία παρέα "γεμάτη αλαζονεία και έπαρση, που έχει ζαλιστεί τόσο πολύ από την εξουσία που μπερδεύει τη σκιά της με το μπόι της". Οι βολές του, δε, κατά του κ. Τσίπρα ήταν καταιγιστικές. "Είναι κατώτερος των περιστάσεων, ανίκανος να ηγηθεί μίας εθνικής προσπάθειας, δεν έχει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων", διεμήνυσε.

Novartis ο πιο προβλέψιμος αντιπερισπασμός μίας κυβέρνησης που ψυχορραγεί.

Ερχόμενος στο ζήτημα Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε δηκτικά για το momentum της όλης υπόθεσης.

"Ανέδειξαν το θέμα την επομένη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Η Novartis είναι ο πιο προβλέψιμος αντιπερισπασμός μίας κυβέρνησης που ψυχορραγεί", επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης που ανέφερε ότι "βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι παγκόσμιο", τόνισε πως το σκάνδαλο αυτό δεν αναδείχθηκε από κάποιους αριστερούς ατσίδες. "Παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματικό σκάνδαλο και όχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες. Στην Ελλάδα, η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα. Πράγματι, υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση. Όταν συνέβαινε αυτό δε θυμάμαι κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Όταν η Νέα Δημοκρατία περιέκοψε τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο κ. Τσίπρας. Πάει πολύ να ενδύεται το μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός προβληματικού συστήματος", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

"Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως, που πρέπει. Να διεκδικήσουμε από την εταιρεία τη ζημιά που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό. Να εγκαταστήσουμε εκείνες τις δικλείδες που θα εξασφαλίσουν πως δε θα υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα μίας κυβέρνησης. Και όχι η κατασκευή μίας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατεύσει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της κυβέρνησης για προκαταρκτική επιτροπή", συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. "Δε θέλουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι νοιαζόμαστε να έρθει όλη η αλήθεια στο φως", τόνισε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews