Κ. Μητσοτάκης: Είστε "έναντι όλων" επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της χώρας

Σε τρία πεδία κινήθηκε η παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του "Κλεισθένη" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στράφηκε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων,

Πάνου Καμμένου, για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, που, όπως τόνισε, έδωσε το ΝΑΤΟϊκο διαβατήριο στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε κατά της συγκυβέρνησης για τα κρίσιμα ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ…πέταξε, εκ νέου, το γάντι στον κ. Τσίπρα όσον αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. "Εμείς κάνουμε τη δική μας υπέρβαση σήμερα θα ψηφίσουμε το άρθρο της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Γιατί δε σας χαρίζουμε την πολιτική που εμείς πρώτοι εισηγηθήκαμε. Τολμήστε κι εσείς να κάνετε το ίδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι απουσιάζει και πάλι από τη συζήτηση ενός κρίσιμου σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟικό διαβατήριο στα Σκόπια. "Έχετε εκχωρήσει "μακεδονική” ταυτότητα και "μακεδονική” γλώσσα. Erga omnes επικίνδυνοι είστε για τα συμφέροντα της χώρας. Δώσατε στους Σκοπιανούς όσα είχαν απορρίψει όλες οι άλλες κυβερνήσεις", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για "ένα δίδυμο ντροπής" που μόνο στόχο έχει την παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας.

"Θα δώσουμε σε κάθε ψέμα της κυβέρνησης την απάντηση που πρέπει. Εμείς δε θα εξαπατήσουμε τους πολίτες με φτηνά σλόγκαν. Ακόμα και σήμερα παίζετε με την αγωνία των πολιτών που τους οδηγήσατε σε απόγνωση. Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος παριστάνουν ότι διαφωνούν, την ίδια στιγμή που δένονται πιο σφιχτά στις καρέκλες τους. Ο κ. Καμμένος στρογγυλοκάθεται δίπλα στον κ. Τσίπρα, την ώρα που τα Σκόπια παίρνουν διαβατήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θλιβερό το θέαμα και των δύο. Σε ένα δρόμο μόνο συναντώνται οι παράταιροι αυτοί εταίροι. Στο δρόμο του προσωπικού συμφέροντος. Του ψέματος. Της δημαγωγίας", επεσήμανε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε σε δύο μείζονα σημεία του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ. Το πρώτο ήταν ο χρόνος των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες. "Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως ακόμα και τις εκλογές δημάρχων και περιφερειαρχών θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Τώρα που καταλαβαίνετε πως οδεύετε σε ήττες, επιχειρείτε να αλλάξετε την ημερομηνία των εκλογών. Θα ήσασταν απλώς γραφικοί, εάν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι. Δε θα σταματήσετε να μας αιφνιδιάζετε για το τι θα κάνετε, για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα. Υπονομεύετε τη αυτοδιοίκηση. Κανιβαλίζετε τους θεσμούς. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της. Εάν επιχειρήσετε διπλές ή τριπλές κάλπες θα χάσετε παντού και μονομιάς", τόνισε.

Το δεύτερο σημείο ήταν το θέμα της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές. "Οδηγείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διάλυση. Γιατί το κάνετε αυτό; Κι αν η διοίκηση ενός δήμου παραλύσει με αυτόν τον εκλογικό νόμο-έκτρωμα που φέρνετε θα έχει επιπτώσεις σε αμέτρητα μικρά και μεγάλα θέματα που σχετίζονται με τη ζωή των πολιτών. Κάνετε τους ΟΤΑ πειραματόζωα των μικροπολιτικών σας επιλογών. Με το σύστημα αυτό δίνετε τη δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη και στη Χρυσή Αυγή να φτιάξουν ερείσματα σε δήμους. Αυτός είναι ο καθρέφτης της δικής σας πολιτικής. Το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να είναι ευκαιρία να κάνουμε τομή στους ΟΤΑ. Αλλά δεν ανοίγει δρόμους. Όσο για το δικό μας σχέδιο, σε πολλά συμπίπτει με τις θέσεις των τοπικών αρχών. Και οι προτάσεις μας είναι οδηγός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της επόμενης κυβέρνησης και μάλιστα εντός εξαμήνου", σημείωσε.

Καταθέτοντας την τροπολογία της "γαλάζιας" παράταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ότι φοβάται την ετυμηγορία τους.

"Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, για αυτό και προτείναμε μία έντιμη και σωστή λύση. Μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, να δώσουμε τώρα τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Τι φοβάστε και δεν το κάνετε τώρα; Φοβάστε την πολιτική ετυμηγορία των νέων που κοροϊδέψατε και διώξατε από τη χώρα, όπως φοβάστε και την κρίση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία από σύγχρονα κράτη και δημοκρατίες. Είναι προσβολή σε ένα εκλεκτό τμήμα του έθνους μας. Γιατί τους απαγορεύετε τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη δική τους ζωή; Γιατί φοβάστε την κρίση τους; Συνδέετε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την οικονομική τους ισχύ. Όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει. Όποιος δεν έχει λεφτά δε μπορεί. Ντροπή σας. Δεν είστε απλά κυνικοί. Είστε και βαθιά αντιδημοκράτες. Θέλετε μία Ελλάδα απομονωμένη", επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. "Ελάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές, για να είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να ταξιδέψετε, για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Στο νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσουμε θα δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους Έλληνες. Εάν απορρίψετε την τροπολογία μας, δεσμεύομαι ότι θα επαναφέρουμε την πρότασή μας, αμέσως μόλις γίνουμε κυβέρνηση", ανέφερε, ενώ έδειξε και πάλι την οδό των ανοιγμάτων προς άπασες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.

"Ζούμε το λυκόφως ενός καθεστώτος που επιχειρεί να υπονομεύσει την πορεία της χώρας και της επόμενης κυβέρνησης. Με νομοσχέδια όπως το σημερινό στρεβλώνονται οι θεσμοί. Ανταλλάσσετε τα εύκολα λόγια των ξένων στο εξωτερικό, με ακριβά μέτρα στο εσωτερικό. Κάνετε πολιτική με το ψέμα. Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι. Είμαστε εδώ, για να βάλουμε και πάλι τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατικής ομαλότητας. Μαζί με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα