Κ. Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι πως τα μεγάλα έργα στη Μάνδρα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό

Τη δέσμευσή του πως τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Μάνδρας "θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και αν δεν γίνουν από αυτή την κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα της προσυνεδριακής ημερίδας για το περιβάλλον, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το όραμα και τη στρατηγική της οδού Πειραιώς για την ατζέντα του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ευθύνες που θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα, καλώντας την ίδια στιγμή άπαντα τα στελέχη να δώσουν δυναμικό "παρών" στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανάλωσε μεγάλο κομμάτι της παρέμβασής του, προκειμένου να μιλήσει για τη Μάνδρα και τις περιοχές της Δυτικής Αττικής που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα της φονικής κακοκαιρίας του Νοεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, λοιπόν, τη Μάνδρα ως ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε και το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, ώστε να μην υπάρξουν πάλι ανάλογες τραγωδίες.

"Ρέματα τα οποία οδηγούσαν, επί της ουσίας, μέσα στην πόλη, βουνά τα οποία είχαν αποψιλωθεί, αναποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι ότι επέρχεται μία μεγάλη φυσική καταστροφή. Όταν πήγα και επισκέφτηκα την Μάνδρα διαπίστωσα ότι η κατάληξη ενός εκ των δύο ρεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε η παρουσίαση, του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, ήταν στην ουσία, όχι η πόλη, αλλά το νηπιαγωγείο της Μάνδρας. Το νηπιαγωγείο της Μάνδρας βρίσκεται στην κατάληξη του ρέματος. Και ήμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτή η φυσική καταστροφή χτύπησε στις 6:00 το πρωί και όχι στις 9:00 ή στις 10:00 Θα είχαμε θρηνήσει πολλά περισσότερα θύματα. Γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν. Οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως καίριο ζήτημα είναι να τεθεί επί τάπητος και πάλι το πλαίσιο για fast track τέτοιου είδους έργα, "ώστε να μπορούμε έργα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να τα δρομολογούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Δε χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός ή να είχε εκπονήσει ειδική μελέτη για να γνωρίζει από πού θα κατέβαιναν τα νερά στη Μάνδρα. Θα κατέβαιναν από το δρόμο, διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Από εκεί ήρθαν τα νερά, από εκεί πάντα ερχόντουσαν, από εκεί ήρθαν και αυτή τη φορά. Αλλά κανείς, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την Τροχαία. Να της πει να κλείσει τον δρόμο, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι πνίγηκαν ήταν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Επειδή τους παρέσυρε το ρέμα, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε ότι ο δρόμος αυτός, που ήταν στην ουσία το ρέμα, έπρεπε να κλείσει. Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Αλλά η δική μας δουλειά δεν είναι μόνο να τις αποδίδουμε. Οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. Η δική μας δουλειά είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα…Αποτελεί δική μου δέσμευση, ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, ότι αυτά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και αν δεν γίνουν από αυτή την κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το ελάχιστο, το οποίο οφείλουμε σε αυτούς τους κατοίκους μίας φτωχής περιοχής της Αθήνας, η οποία και αυτή στο παρελθόν έχει υποστεί ζητήματα περιβαλλοντικής κακοποίησης και ναι, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση

Κινούμενος σε momentum Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι εργασίες της 16ης και της 17ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσουν την αφετηρία της μεγάλης διαδρομής του κόμματος, προκειμένου η ΝΔ να ξαναγίνει κυβέρνηση της χώρας.

"Να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση που έχουμε δει από τη μεταπολίτευση και μετά. Αλλά για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να πετύχουμε μία εκλογική νίκη τόσο ισχυρή που θα μας λύσει τα χέρια την επόμενη μέρα θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό ακριβώς κάναμε στη διάρκεια όλων των προσυνεδριακών εκδηλώσεών μας. Καταθέσαμε προτάσεις, αναπτύξαμε ιδέες, καλέσαμε ομιλητές οι οποίοι δεν ανήκουν, κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία, επιστήμονες, ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, ακριβώς για να εμπλουτίσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για το πώς επιτέλους θα βγούμε από την κρίση", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως διεμήνυσε από το Περιστέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. "Είναι τότε που έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ακριβώς αυτήν την ποιοτική δουλειά προετοιμασίας και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έρθουμε, να πιάσουμε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα. Η χώρα πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά το πείραμα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και θα υπάρχουν απαιτήσεις την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία θα έρθει να παραλάβει μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε και εσείς καμία αμφιβολία, ότι όπως πάντα κάναμε στην ιστορία του Κόμματος μας, αυτά τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα ανατάξει την Ελλάδα. Θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Και θα ξαναφέρει το χαμόγελο πίσω στα χείλη σας, για να μπορέσουμε επιτέλους όλοι να ξαναδούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία", τόνισε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Δεσμεύομαι, Μάνδρα,mitsotakis, desmevomai, mandra