Ιταλία: Πλήγμα για τον Ρέντσι τα πρώτα αποτελέσματα

16:48 6/6/2016 - Πηγή: Antinews

H υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, η 37χρονη δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι, κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών για τη δημαρχεία της Ρώμης, ενισχύοντας την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη και θέτοντας μια νέα δοκιμασία στο κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Η Ρατζι κέρδισε το 35,6% των ψήφων, έχοντας καταμετρηθεί σχεδόν το σύνολο. Ο Ρομπέρτο Τζακέτι, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, κέρδισε το 24,7% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις

19 Ιουνίου.

Εκατομμύρια Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για τις δημαρχιακές εκλογές σε πάνω από 1300 πόλεις. Οι εκλογές έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ρέντσι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί σημαντικά, εν μέσω μιας δειλής οικονομικής ανάκαμψης, μιας υποβόσκουσας τραπεζικής κρίσης και της ανόδου των μεταναστευτικών ροών. Στο Μιλάνο, τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος Τζουζέπε Σάλα προηγείται με περίπου 41,6%, και ακολουθεί ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Στέφανο Παρίσι με 40,9%.

Το κύριο πεδίο μάχης της Κυριακής όμως ήταν η Ρώμη, όπου οι ντόπιοι αναζητούν μια νέα ηγεσία, ικανή να βγάλει την ιταλική πρωτεύουσα από το τέλμα της διαφθοράς, την καταστροφική διαχείριση και την πολιτική αναταραχή. Η πόλη έχει περάσει υπό ειδική διαχείριση απ' όταν ο πρώην Δήμαρχος Ιγκνάσιο Μαρίνο, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους επειδή διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις δαπάνες του.

Ο Ρέντσι έχει αποστασιοποιηθεί από τις εκλογές, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στο κόμμα του. Στη Ρώμη, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποδυναμωθεί από μια σειρά πολιτικών σκανδάλων και από τη σημαντική ποινική έρευνα που αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και αξιωματούχων του Δημαρχείου.

Η διαδεδομένη δυσαρέσκεια στην πρωτεύουσα για τα παραδοσιακά κόμματα έχει ενισχύσει την υποστήριξη στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, που ιδρύθηκε από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο. Η επικράτηση της Ράτζι στον δεύτερο γύρο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρέντσι, δίνοντας στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων μια μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Μια επιτυχημένη δοκιμασία στη διοίκηση της Ρώμης θα ενισχύσει τις πιθανότητές του κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο στη Νάπολη, ενώ θα αντιμετωπίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στον δεύτερο γύρο στο Τορίνο. Η κακή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές θα ρίξει μια σκιά στο συνταγματικό δημοψήφισμα που ζήτησε ο Ρέντσι για τον Οκτώβριο. Το δημοψήφισμα αυτό αφορά ένα σχέδιο για την απλοποίηση της βασανιστικής νομοθετικής διαδικασίας της Ιταλίας, τη μείωση των εξουσιών της Γερουσίας και την εξασφάλιση πιο σταθερών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Ρέντσι διακυβεύεται από το δημοψήφισμα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να με την υπόσχεση να παραιτηθεί εάν αποτύχει. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο. "Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, όχι μόνο θα δώσει τέλος στη θητεία του Ρέντσι αλλά θα οδηγήσει την Ιταλία σε αχαρτογράφητα νερά", δήλωσε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συν-πρόεδρος στην λονδρέζικη εταιρεία ερευνών Teneo Intelligence.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα