Ιστορική συμφωνία συνεργασίας ΕΕ - Κούβας

Η ΕΕ και η Κούβα συμφώνησαν σε ένα νέο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη διμερή συνεργασία. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας ανανεωμένης προσπάθειας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της Δύσης.

Ευρωπαίοι και Κουβανοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να υπογράψουν τη συμφωνία, τερματίζοντας περίπου μια δεκαετία διαπραγματεύσεων.

"Είναι μια ιστορική μέρα", δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πριν υπογράψει τη συμφωνία

με τον κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και εκπροσώπους από τα 28 κράτη-μέλη. "Σήμερα αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει αλλαγή στην Κούβα", είπε. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του πρώην Προέδρου Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 90 ετών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ήδη υπογράψει τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα. Αποτελεί ένα νέο πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας, ζητώντας την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και τη βαθύτερη διμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το εμπόριο και τις επενδύσεις ως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

"Σημείο καμπής"

Μετά την αρχική υπογραφή στις 6 Δεκεμβρίου, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσώπευε "μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας". "Μέσα από τη νέα συμφωνία, η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία του οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού της Κούβας", ανέφερε η Μογκερίνι σε δήλωσή της.

Οι Υπουργοί κατάργησαν επίσης την κοινή θέση της ΕΕ του 1996 για την Κούβα, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βρυξελλών προς την Αβάνα. Περιείχε την ακόλουθη αναφορά: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η πλήρης συνεργασία με την Κούβα θα εξαρτηθεί από βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ελευθερία".

Μέχρι τώρα, η Κούβα ήταν η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν είχε υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στην Κούβα το 2003, σχετικά με την καταστολή της στους αντιφρονούντες και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν ξανά και πάλι το 2008. Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων επίσημα ξεκίνησαν το 2014, αν και η Αβάνα συνέχισε να πιέζει τις Βρυξέλλες για να ρίξει την πολιτική της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ είχε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της.

Οι συνομιλίες κατέληξαν το Μάρτιο, περίπου την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια ιστορική επίσκεψη στο νησιωτικό έθνος, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα. Σε μια άλλη συμβολική ανακοίνωση, οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας αποκαταστάθηκαν τον Αύγουστο.

Η συμφωνία, στη συνέχεια, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εθνοσυνέλευση της Κούβας για έγκριση.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα