Ισραηλινό σόου με φορτίο όπλων που αποδίδεται στο Ιράν

09:29 7/3/2014 - Πηγή: Antinews

Πρώτο θέμα σε όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι ο εντοπισμός φορτίου με πυραύλους που, κατά τον ισραηλινό στρατό, είχε τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, το ιρανικό πλοίο Klos C με σημαία Παναμά ακινητοποιήθηκε μετά από ημέρες παρακολούθησης στην Ερυθρά Θάλασσα, 1.500 χιλιόμετρα μακριά από τις ισραηλινές ακτές, σε διεθνή ύδατα. Κατά την ίδια πάντα εκδοχή,

ο πλοίο μετέφερε καμουφλαρισμένους δεκάδες πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μ302, οι οποίοι φέρονται να κατασκευάζονται στη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι το φορτίο είχε αεροπορικώς μεταφερθεί από τη Συρία στο Ιράν και από εκεί με πλοίο ξεκίνησε με προορισμό να ξεφορτωθεί σε λιμάνι του Σουδάν και να περάσει «οδικώς» στη Λωρίδα της Γάζας, δια μέσου της χερσονήσου του Σινά. Ισχυρίζεται επίσης ότι είναι «παρόμοιοι» με αυτούς που χρησιμοποίησε η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολλάχ κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.

Οι εικόνες της ακινητοποίησης του πλοίου από δεκάδες πάνοπλους Ισραηλινούς κομμάντος «παίζουν» διαρκώς στα ισραηλινά ΜΜΕ, τα δύο τελευταία 24ωρα. Βέβαια, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο των ισραηλινών ισχυρισμών. Ακόμη και οι 17 ναύτες του πλοίου ήταν, στην πλειοψηφία τους, Τούρκοι.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, να αξιοποιήσει τα μέγιστα την είδηση. Ο Νετανιάχου, αφού συνεχάρη τη στρατιωτική ηγεσία για την «τεράστια επιτυχία», έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία για να επαναλάβει ότι ο εντοπισμός του φορτίου είναι απόδειξη ότι το Ιράν, αν και χαμογελάει στις μεγάλες δυνάμεις και υποκρίνεται ότι κάνει διάλογο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παραμένει πάντα απειλή. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το περιστατικό αυτό να «δώσει στην ομάδα των έξι» που διαπραγματεύεται με το Ιράν (πρόκειται για τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας –Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία- και τη Γερμανία) να καταλάβουν «ότι το Ιράν δεν είναι ειλικρινές σε κανένα επίπεδο», εννοώντας προφανώς και τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

[photo-1]

Η ιρανική κυβέρνηση αρνήθηκε, όπως αναμενόταν, κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και μίλησε για κατασκευασμένη κατηγορία. Ανάλογη αντίδραση είχε και η ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «στημένη ιστορία» προκειμένου να δικαιολογηθεί ο παρατεταμένος φονικός αποκλεισμός της Λωρίδας από τον ισραηλινό στρατό. Η Π. Αρχή, που ελέγχεται από την έταιρη μεγάλη παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ, δεν έκανε επίσημη ανακοίνωση. Μέλη της όμως διέρρεαν με νόημα ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η χρονική σύμπτωση των γεγονότων: δηλαδή το πλοίο να πλέει εδώ και ημέρες, σύμφωνα με τους ίδιους τους Ισραηλινούς, και να ακινητοποιείται τελικά την ώρα που ο Νετανιάχου είναι στις ΗΠΑ και πιέζει, δια μέσου και του εβραϊκού λόμπυ, την αμερικανική ηγεσία να αλλάξει στάση απέναντι στο Ιράν και απέναντι στους Παλαιστινίους. «Θαύμα που ταιριάζει ακριβώς στις ισραηλινές ανάγκες», κατέληγαν θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μετά από αυτό να θεωρήσει κανείς ότι πράγματι δεν είναι «προγραμματισμένη και στημένη» μια επιχείρηση που, επιπλέον, εξαρχής καταγράφεται από τηλεοπτικές κάμερες.

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι ήταν ενήμερο για την παρακολούθηση του πλοίου και την επικείμενη επιχείρηση καθώς η φημολογία περί «στημένης παράστασης» για να έρθει σε δύσκολη θέση ο Ομπάμα είχε αρχίσει να κυκλοφορεί και στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον. Η ισραηλινή ηγεσία μοιάζει αποφασισμένη να κάνει ή ν’ αξιοποιήσει τα πάντα για ενάντια στη διαφαινόμενη σταδιακή προσέγγιση του Ιράν με τη Δύση, μια εξέλιξη που αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων και τους άξονες συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεδομένου και του χάους που επικρατεί στη Συρία. Ένα Ιράν με στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση, που παράλληλα έχει καλές σχέσεις και με Ρωσία – Κίνα, ενώ αποτελεί βασικό ενεργειακό τροφοδότη και του ανερχόμενου ινδικού γίγαντα, μετατρέπεται πλέον σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη στον γεωστρατηγικά και ενεργειακά πολύτιμο Περσικό Κόλπο και στην περίφημη Ευρασία. Μια τέτοια εξέλιξη αγχώνει την ισραηλινή ηγεσία που θεωρεί ότι πλήττεται η γεωστρατηγική ισχύς του Ισραήλ και ο περιφερειακός του ρόλος, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα