Ισραήλ: Ήττα Νετανιάχου δείχνουν τα γκάλοπ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία της τελευταίας στιγμής για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του, καθώς συνεχίζει να χάνει έδαφος από την Σιωνιστική Ένωση Γιτζάκ Χέρτζογκ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής εκστρατείας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, υποστηρίζουν ότι το κόμμα του Χέρτζογκ συνεχίζει να προηγείται του Λικούντ, με τέσσερις

έως πέντε έδρες διαφορά. Σύμφωνα με τους κανόνες διεξαγωγής των ισραηλινών εκλογών, απαγορεύεται να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, κι έτσι τα κόμματα θα πρέπει πλέον να περιμένουν τα exit polls που θα βγουν στις 10 το βράδυ της Τρίτης.

Η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Aharonot έδειξε ότι ο βασικός ανταγωνιστής του Λικούντ, ο συνασπισμός της Σιωνιστικής Ένωσης, κερδίζει 26 από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο έναντι 22 για το κόμμα του Νετανιάχου. Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από κοινού με την Jerusalem Post και την Maariv παρουσίασε την ίδια διαφορά των τεσσάρων εδρών, με το Σιωνιστικό Ένωση να κερδίζει 25 έδρες έναντι 21 για το Λικούντ. Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδωσαν την τρίτη θέση στον αραβο-ισραηλινό συνασπισμό των τεσσάρων κομμάτων με την ονομασία Κοινή Αραβική Λίστα, με 13 έδρες.

Χέρτζογκ και ο Νετανιάχου μάχονται «σώμα με σώμα» για τις έδρες που θα τους χαρίσουν τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Νετανιάχουν έρχεται δεύτερο, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα του Ισραήλ μπορεί να εξακολουθεί να είναι ευκολότερο για τον νυν πρωθυπουργό να σχηματίσει έναν δεξιό συνασπισμό και να παραμείνει στην εξουσία. Πολλά εξαρτώνται από τη στάση των δύο κεντρώων κομμάτων υπό την ηγεσία του Γιαΐρ Λαπίντ και του Μοσέ Καχαλόν.

Στο φινάλε της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Χέρτζογκ χρησιμοποίησαν τις συνεντεύξεις για να απορρίψουν τους ισχυρισμούς περί συνεργασίας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεδομένου ότι ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να εμπνεύσει την πολιτική βάση του, η στρατηγική του στα μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να τρομάξει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του Λικούντ - ή εκείνους που σχεδιάζουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα – ώστε να δραστηριοποιηθούν την Τρίτη.

Έπειτα από έντονες επικρίσεις από το εσωτερικό του κόμματός του για την εκστρατεία του, ο Νετανιάχου έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες παραδέχθηκε ότι κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές. Οι υποστηρικτές των δεξιών κομμάτων του Ισραήλ σχεδιάζουν επίσης να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ την Κυριακή, σε μια εκδήλωση στην οποία ελπίζουν να παραβρεθεί ο Νετανιάχου.

Με τη σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων από τα οποία θα μπορούσε να σχηματιστεί ένας συνασπισμός, οι τελευταίες τέσσερις ημέρες της εκστρατείας θεωρούνται ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε ένα εκλογικό σώμα όπου ίσως πάνω από το 20% των ψηφοφόρων αναμένεται να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί τη στρατηγική των προειδοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι ένα Ισραήλ χωρίς αυτόν επικεφαλής θα βρίσκεται σε κίνδυνο. «Νομίζω ότι η ασφάλεια μας κινδυνεύει πολύ, διότι υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να χάσουμε αυτές τις εκλογές» είπε στην Jerusalem Post. «Αν η διαφορά μεταξύ του Λικούντ και των Εργατικών συνεχίσει να αυξάνεται, σε μια εβδομάδα από τώρα ο Χέρτζογκ και (η συνεργάτης της Σιωνιστικής Ένωσης Τζίπι) Λίβνι θα γίνουν πρωθυπουργοί του Ισραήλ διαδοχικά, με την υποστήριξη των αραβικών κομμάτων. Αυτό θα προκαλέσει μια τέτοια εντυπωσιακή μεταστροφή στην πολιτική που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ - και όποιος θέλει να το σταματήσει πρέπει να ψηφίσει το Λικούντ για να μειωθεί το χάσμα. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στο να ψηφίσουν άλλα κόμματα», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Σε συνέντευξή του στο Channel 2 επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, ότι «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» είχαν διοχετευθεί από «ευρωπαϊκά κράτη» και από «αριστερούς στο εξωτερικό» για να αποτραπεί η εκ νέου εκλογή του. «Υπάρχουν κυβερνήσεις που είναι αντίθετες με την επανεκλογή μου και θέλουν να ρίξουν τη δεξιά» είπε.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα