Ισπανία: Οι Ciudadanos "απειλούν"

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι εκλογές στην Ισπανία ήταν ένα ζήτημα αριστεράς ή δεξιάς. Αλλά έχοντας απομείνει λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι οι Ισπανοί να προσέλθουν στις κάλπες, σε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογές στην πρόσφατη ιστορία, ένα κόμμα, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών. "Οι κανόνες έχουν αλλάξει στην Ισπανία", δήλωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης του Ciudadanos

(Πολίτες), η άνοδος του οποίου έγινε εις βάρος των κομμάτων τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς και σημαίνει ότι το αριστερό Podemos δεν θεωρείται πλέον ως η κύρια απειλή για τα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας. "Αντί να ψηφίζουν τους Σοσιαλιστές ή το ΡΡ (Λαϊκό κόμμα), οι ψηφοφόροι αποφασίζουν αν θέλουν αλλαγή ή περισσότερα από τα ίδια", προσθέτει ο Ριβέρα σε συνέντευξή του στην Guardian. Τα ποσοστά του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος, από 3% έως 19%, και το Ciudadanos είναι τώρα έτοιμο να γίνει ο βασικός "παίκτης" μετά τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου

Μαζί με το Podemos, το Ciudadanos είναι μέρος των νέων "επαναστατικών" κομμάτων που αλλάζουν την Ισπανία. Αλλά ο Ριβέρα επιμένει ότι η σύγκριση τελειώνει εκεί. "Και τα δύο κόμματα μέρη μοιράζονται την ίδια διάγνωση," είπε ο 36χρονος πολιτικός, τονίζοντας πως ο λαός βαρέθηκε το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και έχει απηυδήσει με τη διψήφια ανεργία και τα μέτρα λιτότητας. "Αυτό που δεν συμμεριζόμαστε είναι οι λύσεις".

Το κόμμα του έχει ορκιστεί να αναμορφώσει τους θεσμούς της χώρας, θέτοντας σε εφαρμογή μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και τον διαχωρισμό της πολιτικής από το δικαστικό σώμα της χώρας. Καθώς η χώρα αγωνίζεται με τις παρατεταμένες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, το Ciudadanos υπόσχεται να εισαγάγει μια ενιαία σύμβαση εργασίας με ισότιμους όρους ανταγωνισμού, για να εξισορροπήσει την επισφαλή κατάσταση των προσωρινά απασχολουμένων - που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των εργαζομένων της Ισπανίας σήμερα - και των μόνιμων εργαζομένων.

Το Ciudadanos, που ξεκίνησε στη Βαρκελώνη το 2006 ως μια περιφερειακή πλατφόρμα για την καταπολέμηση των αποσχιστικών τάσεων της Καταλονίας, άρχισε να δοκιμάζεις τις αντοχές του για μια εθνική ανάπτυξη το 2012, δήλωσε ο Ινιάκι Ελακούρια Μπαστίδα, ένας από τους συγγραφείς του Alternativa Naranja (Πορτοκαλί εναλλακτική λύση), η οποία διερευνά την άνοδο της Ciudadanos. Εκείνη την εποχή ο Ριβέρα είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συζητήσεις στη Μαδρίτη, επειδή αισθάνθηκε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο ομιλίας στην Καταλονία. Η ιδέα ήταν απλά να προσπαθήσει να εφαρμόσει την πολιτική της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, αλλά ήρθε με ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, καθώς παρουσίασε στους Ισπανούς τον Ριβέρα, έναν δικηγόρο και πρώην κολυμβητή. "Πολλοί άρχισαν να τον θεωρούν σημείο αναφοράς για την εθνική πολιτική" λέει ο Μπαστίδα.

Η επέκταση του κόμματος έφερε μαζί και την πρόκληση της σφυρηλάτησης μιας ταυτότητας πέρα από τη ρητή αντίθεσή του στην καταλανική απόσχιση. Το γεγονός ότι πολλά από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ήταν Σοσιαλιστές αντικατοπτρίζεται στην υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας. Αλλά από οικονομική άποψη, το κόμμα επέλεξε να στραφεί προς τα δεξιά, με πολιτικές που στοχεύουν στην ελάττωση της κρατικής παρέμβασης, σχολιάζει ο Μπαστίδα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας (CIS), δίνει το Ciudadanos στην τρίτη θέση, αλλά σε απόσταση βολής από τους Σοσιαλιστές. Παρά τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να κερδίσει, με τουλάχιστον 128 έδρες, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν μέχρι και 89 έδρες, ενώ ακολουθεί με 66 το Ciudadanos. Το Podemos και τα άλλα περιφερειακά κόμματα που συνδέονται μαζί του αναμένεται να κερδίσουν μέχρι 49 έδρες.

Οι εκλογές αναμένεται να είναι το τελικό πλήγμα στην δικομματική κυριαρχία που χαρακτηρίζει την ισπανική πολιτική μετά τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Αλλά σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι αναδυόμενες πλευρές προέρχονται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, το κεντρώο Ciudadanos εξέπληξε πολλούς, σχολιάζει ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρλος III της Μαδρίτης. "Αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο - είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο", λέει. " Υπήρχε ένας μεγάλος ανοικτός χώρος στο κέντρο και την κεντροδεξιά που δεν είχε καμία εκπροσώπηση. Το Ciudadanos ήταν στη σωστή θέση για να επωφεληθεί από αυτό".

Καθώς κανένα κόμμα δεν αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία, το Ciudadanos είναι πιθανό να γίνει βασικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αρκετά ευέλικτος στην ιδεολογία για να προσφέρει την υποστήριξή του προς τους Σοσιαλιστές στην Ανδαλουσία, ή το Λαϊκό κόμμα στην περιοχή της Μαδρίτης, ο Ριβέρα επιμένει πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση στην οποία δεν θα είναι ο ηγέτης. Επεσήμανε τον πλαστό συνασπισμό το 2010 μεταξύ Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλέγκ στη Βρετανία για να στηρίξει τις θέσεις του. "Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστία του", δήλωσε ο Ριβέρα για τον πρώην ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. "Στόχος μας δεν είναι μόνο να έχουμε ένα νέο νομοθετικό σώμα ή μια νέα κυβέρνηση, αλλά, πάνω απ' όλα, να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία μας".

Ενώ το Ciudadanos και το Podemos πιέζουν για αλλαγή, έχουν ξεπεράσει τις επιθέσεις του Λαϊκού Κόμματος για την έλλειψη πείρας. Υπό το σύνθημα "España, en Serio," (Η Ισπανία, σοβαρά), ο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι η ισπανική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ εύθραυστη για να πέσει σε χέρια άπειρων. Ο Ραχόι διαλαλεί το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί από 27% σε 21% τα τελευταία δύο χρόνια και υπόσχεται να δημιουργήσει άλλες 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Η κυβέρνηση δεν είναι για να αυτοσχεδιάζει" είπε ο Ραχόι στους υποστηρικτές του πρόσφατα στη Βαλένθια. "Δεν μπορείς να έρχεσαι από το πουθενά και να μπαίνεις μέσα στα πράγματα", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του "δεν εφευρέθηκε πριν από 15 λεπτά". Ο Ριβέρα απέρριψε το θέμα της εμπειρίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές αφορούν περισσότερο την ευθύνη. "Αυτό σημαίνει να μην φτιάχνεις αεροδρόμια που είναι άδεια... να μην έχεις διεφθαρμένους πολιτικούς στο κόμμα σου," είπε ο Ριβέρα. "Αν οι σοσιαλιστές ή το PP δεν είχαν κάνει κανένα κακό, ούτε το Podemos ούτε εμείς θα υπήρχαμε".

Ο Ραχόι ζήτησε επίσης να εκμεταλλευτεί την ώθηση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρουσιάζοντας το κόμμα του ως το ασφαλέστερο στοίχημα για τους Ισπανούς που θέλουν να κρατήσουν ανέπαφη την χώρα. Το Ciudadanos, που τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, απαντά σε αυτόν τον ισχυρισμό του υποστηρίζοντας ότι πολλοί στην περιοχή θεωρούν το νέο κόμμα ως το καλύτερο στοίχημα για να παλέψουν με τους αυτονομιστές. Η άνοδος της Ciudadanos έρχεται τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Podemos έχει μειωθεί, δήλωσε ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντις, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metroscopia. "Όταν το Podemos εμφανίστηκε, ήταν ο καρπός της αγανάκτησης για την πολιτική και οικονομική κατάσταση."

Η αγανάκτηση δεν έχει υποχωρήσει, είπε, αλλά μάλλον έχει δώσει τη θέση της σε μια ευρύτερη διαδικασία οξυγόνωσης, όπως την αποκαλεί, στην οποία οι ψηφοφόροι προσπάθησαν να αναζωογονήσουν το σύστημα αντί να το ξαναχτίσουν από την αρχή. "Οι άνθρωποι θέλουν να τιμωρήσουν το PP και τους Σοσιαλιστές και ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις", είπε. "Ένα μεγάλο μέρος των μετριοπαθών αγανακτισμένων, που θεωρούν ότι κινούνται στον κεντρώο χώρο, έχουν βρει ένα σπίτι στο Ciudadanos".

Η παλίρροια θα μπορούσε να αλλάξει και πάλι, είπε ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε τις δημοσκοπήσεις, ποτέ δεν ήταν σωστές με μας", είπε, επισημαίνοντας τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. "Καμιά δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι η Άντα Κολάου θα κερδίσει στη Βαρκελώνη ή ότι Μανουέλα Καρμένα θα πάρει τη Μαδρίτη". Ο Ιγκλέσιας θεώρησε ότι το Podemos ήταν έτοιμο να επιστρέψει. "Έχουμε περάσει μερικές δύσκολες καταστάσεις", είπε, αναφέροντας τις καταλανικές εκλογές ως παράδειγμα. "Αλλά αυτό είναι σαν ένα παιχνίδι μπάσκετ. Σε αυτό το τελευταίο τέταρτο, επιστρέφουμε με δύναμη και εμπειρία και με άθικτες τις προσδοκίες μας για νίκη".

Το Ciudadanos θα εστιάσει τις υπόλοιπες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας στο να πείσει τους Ισπανούς να πάρουν το ρίσκο σχετικά με τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση. "Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι πιο ενθουσιασμένοι για την αλλαγή και όχι να τη φοβούνται. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση" είπε ο Ριβέρα. "Αλλά αν ο φόβος και η αβεβαιότητα που προσπαθεί να επαναφέρει η παλιά πολιτική θριαμβεύσουν, θα είναι μια χαμένη ευκαιρία".

www.theguardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ισπανια, εκλογες, σημαίνει, guardian, δημοσκοπηση, λύση, iii, νέα, μαΐου, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, αγανακτισμενοι πολιτες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, χωρες της ευρωπης, χωρες, το θεμα, αδεια, βαρκελωνη, δημοκρατια, εθνικη, ηγετης, θεμα, μπασκετ, οικονομια, ωθηση, guardian, iii, ανδαλουσια, ανεργια, ανοδος, απλα, εβδομαδες, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, δωσει, εγινε, ειπε, ελλειψη, εποχη, ερχεται, ερχεσαι, ετοιμο, ευθυνη, ιδεα, ιδια, θεσεις εργασιας, ιγκλεσιας, ιδεολογια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, μαδριτη, μαΐου, μπορεις, ρισκο, σωμα, σπιτι, τριτη, φοβος, εφαρμογη, χωρα, παιχνιδι, σημαίνει, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια, χοσε
Τυχαία Θέματα