Ισπανία: Ελπίδες σχηματισμού κυβέρνησης

Οι ελπίδες να λήξουν οι οκτώ μήνες πολιτικής παράλυσης στην Ισπανία έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να αποδεχθεί μια λίστα με απαιτήσεις από το κεντρώο κόμμα Ciudadanos και την συμφωνία να υποβληθεί σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν και τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Η χώρα έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα

κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, και τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου που έφεραν παρόμοια, ασαφή αποτελέσματα.

Εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας και πολιτικής πίεσης, ο Μαριάνο Ραχόι συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα την Πέμπτη το πρωί για να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Ραχόι, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος - το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις δύο εκλογές, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει πλήρη πλειοψηφία- συμφώνησε να υπογράψει ένα σχέδιο έξι σημείων του Ciudadanos, το οποίο έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την επαναφορά της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου. Είπε επίσης ότι θα μιλήσει αμέσως στον εκπρόσωπο του ισπανικού κοινοβουλίου για να ορίσει ημερομηνία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η τελευταία συμφωνία είναι απίθανο να οδηγήσει στην ταχεία εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης καθώς, ακόμα και με την υποστήριξη του Ciudadanos, το Λαϊκό Κόμμα δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να κερδίσει την πλειοψηφία στο ισπανικό Κογκρέσο των 350 εδρών. Αλλά ο Ραχόι θα μπορούσε να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αν το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE συμφωνήσει να απόσχει σε μια δεύτερη ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιείται 48 ώρες μετά την πρώτη, και η οποία απαιτεί μόνο απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντσες, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι θα κάνει κάτι που θα διευκολύνει την επιστροφή του Ραχόι στην εξουσία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ριβέρα είπε ότι ο Ραχόι πληρούσε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κερδίσει την υποστήριξη του Ciudadanos. "Έχω ζητήσει δύο πράγματα από τον Ραχόι, στα οποία συμφώνησε: πρώτον, ότι ο ίδιος θα υπογράψει το σύμφωνο κατά της διαφθοράς. Και δεύτερον, ζήτησα η ημερομηνία για την ανάληψη να καθοριστεί σήμερα. Και ο Ραχόι υποσχέθηκε ότι θα την καθορίσει το απόγευμα". Ο Ραχόι είπε ότι έκαναν ένα "αποφασιστικό βήμα", προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα πει στην εκπρόσωπο του κοινοβουλίου Ανα Παστόρ ότι είναι έτοιμος να υποβάλει τον εαυτό του σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, "όταν αισθανθεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή".

Παρά την αποδοχή της πρόσκλησής του βασιλιά για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ραχόι δεν αποκάλυπτε αν θα δεχθεί μια ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει. Η απόφασή του να αποδεχθεί το σχέδιο του Ciudadanos θα αυξήσει την πίεση για τον Σάντσες, ο οποίος κινδυνεύει να θεωρηθεί ως εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ραχόι ζήτησε από το σοσιαλιστή ηγέτη να αποσύρει την αντίθεσή του και να "συνεργαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση". Η εναλλακτική λύση, είπε, θα είναι "μια ολοκληρωτική καταστροφή" για την οποία ο Σάντσες θα φέρει την ευθύνη. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του ακροαριστερού Unidos Podemos - το οποίο τερμάτισε τρίτο στις δύο πρόσφατες εκλογές- είπε ότι είχε μιλήσει με τον Σάντσες για την προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης, αν ο Ραχόι αποτύχει. Οι σοσιαλιστές, ωστόσο, έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από το αίτημα του Ιγκλέσιας. Σε δήλωσή του, το κόμμα αναφέρει ότι ενώ ο Σάντσες συνεχίζει να συνομιλεί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων "ο ίδιος δεν έθιξε το θέμα της συγκρότησης μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στην υποθετική περίπτωση αποτυχίας του Ραχόι με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ομάδα".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα