Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Μυτιλήνης - Κατέρρευσαν σπίτια

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, κατολισθήσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τραυματίες.

Σύμφωνα

με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο σεισμός έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται και στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Πληροφορίες για 4 τραυματίες και μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε σπίτι

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr κάνουν λόγο για 4 τραυματίες, αλλά και για μία γυναίκα εγκλωβισμένη σε σπίτι που κατέρρευσε στο χωριό Βρίσα.

"Αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί"

Σημειωτέον πως λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Αισθητός και στην Τουρκία ο σεισμός

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σεισμό μεγέθους 6,2 - 6,3 Ρίχτερ που "χτύπησε" την περιοχή του Αιγαίου και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στις γειτονικές περιοχές. Στη Σμύρνη, ένας δημοσιογράφος του AFP, μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς" είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

"Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

Στη Μυτιλήνη κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα