Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών στην Αθήνα

(Ανανεωμένο) Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε

ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Επιφανειακή η σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Σεισμός στην Αττική - Κόρινθος: Δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τις 15:15 τυχόν ζημιές από τον σεισμό

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:15.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας».

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Σε επιφυλακή οι Μονάδες Υγείας στην ευρύτερη περιοχή

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κκίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Μικρές ζημιές στην Αθήνα

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:15. Το μέγεθός του προσδιορίστηκε αρχικά στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για μικροτραυματισμούς

Στα δωμάτια τους επιστρέφουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτίριο.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Στις 16:30 συνεδριάζει το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Στις 16:30 θα συνεδριάσει για προληπτικούς λόγους στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική και σχεδιασμός δράσης των συναρμόδιων φορέων.

Τριανταμία κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για εγκλωβισμό ατόμων σε ανελκυστήρες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας την ώρα του σεισμού, λόγω διακοπής ρεύματος. Τριάντα κλήσεις έχουν γίνει στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας για μάρμαρα που είχαν ξεκολλήσει σε σπίτια ή για σοβάδες, σε όλο το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Έχουν καταρρεύσει τέσσερα ή πέντε ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.

Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Λόγω υπερφόρτωσης δικτύων προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα υπάρχουν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα.Ο Μ. Χρυσοχοϊδης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Ευ. Λέκκας: Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Μέτρα και έλεγχοι από τον Δήμο Αθηναίων

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου επιθεωρεί ο Κ. Τασούλας - Σημειώθηκαν μικροζημιές

Το κτίριο της Βουλής επιθεωρεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, στο οποίο καταγράφηκαν μικρές ζημιές από τον σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι. Ο κ. Τασούλας έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα.

Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε.

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Για προληπτικούς λόγους μία έγκυος και ένα παιδί στο νοσοκομείο

Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο βρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε.Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά. και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καμετερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Διευκρινίζεται ότι η αυξημένη ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι μεταβάλλεται το εφημεριακό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εφημερεύουν τα νοσοκομεία, «Θριάσιο», «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Πειραιά

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε σήμερα λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Αττική, προκειμένου οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Αργουδέλης και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Κυριάκος Σιγαλάκος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Οδοποιίας, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικού, Ηλεκτρομηχανολογικού, Δημοτικής Αστυνομίας και Καθαριότητας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε διάφορα σημεία, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πέρα από ελάχιστες πτώσεις εξωτερικών σοβάδων κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, στα οποία τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης από τον δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρεται η πτώση σοβάδων σε εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση & Δεληγιώργη, στο οποίο τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες ενώ ειδοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ομαλά και χωρίς προβλήματα εκκενώθηκαν νωρίτερα όλοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Πειραιά, ενώ κλιμάκιο του δήμου θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλα τα κτήρια των Βρεφονηπιακών Σταθμών από σήμερα Παρασκευή 19/7/2019 έως την Κυριακή 21/7/2019.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Τροχαίας Πειραιά.

Για συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού έκανε λόγο ο I. Πλακιωτάκης

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ. Θέλαμε να αποκλείσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του χώρου», ανέφερε πριν από λίγο σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης ο οποίος βρέθηκε άμεσα στο σημείο κατάρρευσης του παλιού ταινιοδιάδρομου στο λιμάνι του Πειραιά. «Είμαστε εδώ, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε παρόντες και αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε δυσκολία», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης .

Με μίση ώρα καθυστέρηση αναχωρούν ως τις 6 τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης

Σημειώνεται ότι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά που είναι προγραμματισμένα από τις 5 μέχρι και τις 6 το απόγευμα θα αναχωρούν μισή ώρα αργότερα λόγω της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τις 21:00.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός μετά το σημερινό σεισμό, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Αρχιπύραχο Ιωάννη Καραμαλίκη.

Παράλληλα ενημερώθηκε για την μετασεισμική ακολουθία από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκέφθηκα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με σκοπό να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άντρες που εργάζονται εδώ, για την άμεση ανταπόκρισή τους στον σεισμό που έπληξε σήμερα την Αθήνα. Θέλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό ο οποίος κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα, ακολουθώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και πιστεύω ότι ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά σε αυτό το έκτακτο περιστατικό. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Αυτός ήταν ένας ακόμα -θα γίνουν και άλλοι στο μέλλον- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό και το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο η δική μας η δουλειά δεν είναι να μπλεκόμαστε στα πόδια των επιχειρησιακών την ώρα της κρίσης. Ένα μόνο μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό».

Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού με φορείς για ενημέρωση τουριστών με αφορμή τη σεισμική δόνηση

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας ήλθαν σε επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού ώστε να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Ταυτόχρονα τους απέστειλαν ενημερωτικό σημείωμα για να το προωθήσουν στα μέλη τους προκειμένου οι τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα να πληροφορηθούν επίσημα για το συμβάν και να λάβουν οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενο σεισμού.

Η σχετική οδηγία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ και η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε πριν από λίγο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Στις 14:13 εκδηλώθηκε σεισμός ισχύος 5.1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις όμορες περιοχές. Το επίκεντρο ήταν 23 χλμ Βορειοδυτικά του κέντρου Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13 χλμ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις χερσαίες και εναέριες της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ε.Μ.Α.Κ., της Περιφέρειας και των Δήμων.

Το πρώτο ημίωρο παρατηρήθηκε συμφόρηση των τηλεπικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα λόγω υπερφόρτωσης, καθώς και διακοπές ρεύματος που οδήγησαν κυρίως σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Η πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις και πραγματοποίησε 30 απεγκλωβισμούς.

Για αρκετές ώρες υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεση Δράση αναπτύχθηκε και διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατηύθυναν την επιχείρηση.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Οι Γενικοί Γραμματείς όλων των Υπουργείων, η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι έχουν κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε ευπαθείς ομάδες, δίνουμε προτεραιότητα.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, γεγονός που είναι θετικό.

Από αύριο το πρωί θα αρχίσει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Απευθύνομαι τώρα στον καθένα και στην καθεμιά σας προσωπικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί.

Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία. Καλό βράδυ, ψηλά το κεφάλι , η ζωή συνεχίζεται, όπου υπάρχει πρόβλημα να μας το λέτε.

Καλή σας νύχτα.»

Ένα τέτοιο μήκος ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σκορδίλης

"Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό" δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε "κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος".

ΥΠΠΟΑ: Χωρίς προβλήματα ή μικροπροβλήματα άνευ σημασίας στα Μουσεία

Σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, προέβη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ελάχιστα λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση. Με ευθύνη των Γενικών Διευθυντριών Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συγκεντρώνονται οι αναφορές για την καταγραφή των τυχόν ζημιών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και «ενημερώθηκε από την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και από τους Προϊσταμένους των Συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου».

«Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ως προς τα υπόλοιπα μνημεία και μουσεία της Αθήνας και της Αττικής, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι:

- Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών «δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά».

- Στο Νομισματικό Μουσείο, «στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα».

- Στο Επιγραφικό Μουσείο, «στο κτήριο του Μουσείου και στις Συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες. Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

- Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα».

- «Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο Καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν υπέστησαν ζημίες τα ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα».

- Στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής «δεν υπάρχουν προβλήματα».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ καταλήγει ότι «μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών. Για ό,τι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σεισμος, αθηνα, σεισμος τωρα, ισχυρος, διακοπη ρευματος, διακοπες ρευματος, ΑΠΘ, χλμ, ελλαδα, θεσσαλονικη, νέα, απε-μπε, αττικον, βουλη, εκαβ, βενιζελος, πειραιας, whatsapp, ελασ, γγππ, οασπ, σημαίνει, ιπποκράτειο, εμακ, δραση, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, κικιλιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δεη διακοπες ρευματος, τελος ακινητης περιουσιας, ειρηνη σκορδιλη, σταυρος δημας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, η ζωη, whatsapp, οασπ, το θεμα, ακινητα, αστυνομια, αυτοκινητο, γυναικα, δαφνι, δουλεια, εγκυμοσυνη, εκαβ, θεμα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, πειραιως, πυροσβεστικη, ρηγας, σημερινη, υπουργειο πολιτισμου, ψηφιδωτα, ωρα, αιγαλεω, ακης, ασανσερ, απε, απε-μπε, απωλεια, αρρυθμιες, αττικη, ατομο, αφορμη, ακτινες, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γινει, γινεται, γιατροι, γκιωνης, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δωσει, δρομολογια, δραπετσωνα, δικτυα, δωματια, δονηση, εγκυος, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, εκτιμηση, ελασ, εμακ, εμβρυο, ενημερωση, εγχειριδια, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ερμου, ευθυνη, εφυγε, ζωη, ζωης, ιδιο, η δικη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θετικο, εικονα, κειμενο, κορινθος, κρισεις πανικου, κρατικο, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, ληψη, λογο, μαξιμου, μεριμνα, μηκος, μητσοτακης, μικρο, μνημεια, νυχτα, νοσοκομεια, νοσοκομειο παιδων, μπε, οχηματων, οχηματα, παιδι, παιδια, πηγη, πλοια, προβληματα, πρωι, πουμα, ρωγμες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, σουπερ, σχεδια, ταση, τροχαια, υψηλη, φαινονται, φορα, χαλανδρι, χλμ, ψυχραιμια, ιωαννης, ωρες, ωρα ελλαδας, αντρες, ασφαλεια, δημοτικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, κυριακη, λεκκας, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, ογκο, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, ποδια, ρηγμα, ριχτερ, σημαίνει, τριαντα, θεοχαρης, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα