Ηρεμία πριν από τη (νέα) θύελλα στους ΑΝ.ΕΛ.

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του να φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί έπειτα από τη διαγραφή του βουλευτή Γιώργου Νταβρή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο, μια σπίθα αρκεί για να ανάψει πάλι εσωκομματική φωτιά. Τα ρήγματα είναι βαθιά και τα «τραύματα» δεν κλείνουν εύκολα λένε οι πληροφορίες από το εσωτερικό του κόμματος, αφού οι πληγές μένουν ανοιχτές: Ρευστή στρατηγική πολιτική, φλερτ

σε… δύο ταμπλό -μία με ΣΥΡΙΖΑ, μία με Βύρωνα Πολύδωρα- χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις είναι τα μεγάλα αγκάθια που εξακολουθούν να απειλούν τη συνοχή του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Ο απόηχος της θυελλώδους συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο με όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν είναι ακόμη έντονος στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. Παρά την επιχείρηση «ενότητας» επικοινωνιακού χαρακτήρα από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, οι διαφωνίες παραμένουν και έχουν ήδη καταγραφεί. Τα στελέχη και τα μέλη των ΑΝ.ΕΛ. βλέπουν πια ως πιθανούς «αντάρτες» τους διαφωνούντες με τις επιλογές του Πάνου Καμμένου -που έστειλαν το επίμαχο email στον πρόεδρο του κόμματος- Κώστα Γιοβανόπουλο, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Σταυρούλα Ξουλίδου, Βασίλη Καπερνάρο και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Με ερωτηματικό παρακολουθούν τα στελέχη του κόμματος τις επόμενες κινήσεις της Ραχήλ Μακρή καθώς θεωρούν ότι το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει οριστικά, ενώ βάζουν αστερίσκο στη στάση που θα κρατήσουν το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα οι βουλευτές του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης.

«Όσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν στα ίδια ποσοστά και δεν καρπώνονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο οι βουλευτές του θα προβληματίζονται για την επόμενη, δική τους ημέρα» σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Κατά τις ίδιες πηγές, κρίσιμοι θα είναι για τους ΑΝ.ΕΛ. οι επόμενοι μήνες εν όψει των ευρωεκλογών και του προσώπου που θα επιλέξει ο Πάνος Καμμένος ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Επικρατείας και προβεβλημένο στέλεχος Τέρενς Κουίκ θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και κατά τις ίδιες πηγές αυτό το σενάριο δεν το αποκλείει ο ίδιος. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να «προχωρήσει» καθώς στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, μετά τον Τέρενς Κουίκ, ακολουθεί ο Μιχάλης Γιαννάκης ο οποίος όμως έχει αποχωρήσει από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και έχει προσχωρήσει στη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη. Το δεύτερο σενάριο που συζητείται στους ΑΝ.ΕΛ. είναι να τεθεί επικεφαλής ο Νότης Μαριάς, ωστόσο η λύση αυτή προκαλεί εκνευρισμό στα στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά και έχουν «στοχοποιήσει» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ως τον εμπνευστή του φλερτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση αυτή φουντώνει καθώς το τελευταίο διάστημα πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας που αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος αναζητεί υποψήφιο πέρα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Μάλιστα, «κυκλοφορεί» έντονα ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον πρώην γαλάζιο ευρωβουλευτή Γιώργο Δημητρακόπουλο, σενάριο που έχει προκαλέσει δυσφορία στα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Το πρώτο σημείο διαφωνίας και τριβής στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ότι ο Πάνος Καμμένος κινείται «αρχηγικά» χωρίς να ενημερώνει τους βουλευτές και τα στελέχη για τις επιλογές του. Εξάλλου, το άνοιγμα στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο ήταν η κύρια αιτία που προκάλεσε τη ρήξη του Γιώργου Νταβρή με τον πρόεδρο του κόμματος, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του η οποία έφερε πολλές παράπλευρες απώλειες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝ.ΕΛ. υποχώρησε στους 17 βουλευτές, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πέμπτο κόμμα στη Βουλή, μετά τη Χρυσή Αυγή που μετρά 18 βουλευτές. Επίσης, οι καταγγελίες του βουλευτή Αχαΐας συνεχίζονται, στελέχη στην εκλογική του περιφέρεια με τη σειρά τους παραιτούνται και στο παρασκήνιο παραμένει κλίμα έντασης και έντονου προβληματισμού.

Δυσαρέσκεια και τάσεις αυτονόμησης από βουλευτές

Το νέο φλερτ του Πάνου Καμμένου με τον Βύρωνα Πολύδωρα πρόσθεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο στους ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι ζητούν από τον πρόεδρο καθαρή γραμμή και όχι πολιτικές επιλογές ευκαιριακού χαρακτήρα. Ο ίδιος δηλώνει ότι μέλημά του δεν είναι να δώσει κεντροδεξιό χαρακτήρα στο κόμμα του με μια προσέγγιση με τον πρώην υπουργό, όμως, το μεγάλο ερωτηματικό για τα στελέχη είναι οι αιτίες που κρατούν «κολλημένο» το κόμμα στα γνωστά μονοψήφια ποσοστά παρά τον απόλυτο αντιμνημονιακό λόγο των ΑΝ.ΕΛ.

Πολλά ακόμη θα κριθούν για την επόμενη μέρα και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Δεν είναι λίγα τα στελέχη που διαφωνούν με το άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν αυτόνομες υποψηφιότητες σε πολλούς δήμους. Την ίδια στιγμή το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά από το σενάριο ότι συγκεκριμένοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που εκλέγονται στην περιφέρεια σκέφτονται να κάνουν το μεγάλο βήμα «εξόδου» με μια υποψηφιότητά τους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ώστε να «απαγκιστρωθούν» από το άρμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατερίνα Κατσαβού, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
Τυχαία Θέματα