Ιράν: Σημαντική νίκη για τον Χασάν Ρουχανί και τους ρεφορμιστές

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, αναμένεται να επανεκλεγεί με μια σημαντική νίκη, βρίσκοντας ανταπόκριση στις προσπάθειές του να επανασυνδεθεί με τη Δύση και να προσφέρει περισσότερες ελευθερίες στο εσωτερικό. Με μια τεράστια προσέλευση, τα εκλογικά τμήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα σε κάποια μέρη της χώρας, αψηφώντας τις ανησυχίες ότι οι μετριοπαθείς, απογοητευμένοι από την αδύναμη οικονομία και τους αργούς ρυθμούς αλλαγής δεν θα ψηφίσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν

ανέφεραν ότι ο Ρουχανί θα επέστρεφε στην εξουσία με μεγαλύτερη εντολή από ό,τι μετά την αρχική του νίκη το 2013, οδηγούμενος από μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική εκστρατεία. Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι ο Ρουχανί προηγούνταν με 14 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 10 εκατομμυρίων υπέρ του συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραΐσι, έχοντας καταμετρηθεί περισσότεροι από τις μισές ψήφους. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, από τα 56 εκατομμύρια που ήταν εγγεγραμμένα. "Η ελπίδα επικράτησε της απομόνωσης", ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και βασικός σύμμαχος του Ρουχανί, Μοχάμεντ Χατάμι.

Ο νυν πρόεδρος αντιμετώπισε μια ισχυρή πρόκληση από τον Ραΐσι, επίσης ιμάμη με ριζικά διαφορετικές πολιτικές απόψεις, που προέβαλε ως επιχειρήματά του λαϊκίστικους προβληματισμούς σχετικά με την υποτονική οικονομία, επέκρινε τον Ρουχανί επειδή αναζητούσε ξένες επενδύσεις και απευθύνθηκε σε θρησκευτικούς συντηρητικούς. Κατάφερε να συγκεντρώσει οπαδούς, καθώς οι συντηρητικοί επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Στο μοναδικό και ανήσυχο υβρίδιο δημοκρατίας και θεοκρατίας του Ιράν, ο πρόεδρος έχει σημαντική εξουσία να διαμορφώνει την κυβέρνηση, αν και τελικά τον περιορίζει ο ανώτατος ηγέτης. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, σκληροπυρηνικός που σκέφτηκε να ευνοήσει τον Ραΐσι στις εκλογές αλλά και ως πιθανό διάδοχο του, γενικά κατευθύνει την καθημερινή πολιτική αλλά ασκεί τον απόλυτο έλεγχο του Ιράν μέσω του ελέγχου ισχυρών σωμάτων από το δικαστικό σώμα έως το σώμα επαναστατικής φρουράς. Παρά την ήττα στις εκλογές, ο Ραΐσι φαίνεται να έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να διατηρήσει το πολιτικό του μέλλον, επιτρέποντάς του να είναι και πάλι υποψήφιος ή να δικαιολογήσει την προαγωγή του σε μη εκλεγμένους οργανισμούς.

Ο Ρουχανί, ο οποίος είχε λάβει 18,6 εκ. ψήφους το 2013, αναμένεται να λάβει αυτή τη φορά πάνω από 20 εκατομμύρια. Ο πρώην ρεφορμιστής πρόεδρος, Χατάμι, ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς του Ιράν, έλαβε το 1997 το 20% (69,6%). "Ο νικητής των εκλογών είναι σαφής, συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας" τουίταρε ο αρχισυντάκτης του Mashregh News, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με την επαναστατική φρουρά. Το Mashregh News υποστήριζε τον Ραΐσι στις εκλογές.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για το προβάδισμα του Ρουχανί, η ομάδα της εκστρατείας του ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζουν μια εορταστική συγκέντρωση. Οι Ιρανοί συνήθως σπεύδουν να γιορτάσουν τέτοιες νίκες, κορνάροντας, ή χορεύοντας στους δρόμους ή κερνώντας γλυκά. Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Οι αξιωματούχοι, αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, επέκτειναν τις ώρες της ψηφοφορίας αρκετές φορές. Υπήρξαν αναφορές για απομάκρυνση ανθρώπων καθώς τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι πρωτοφανής εδώ και πολλά χρόνια.
Σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, η προσέλευση ήταν πάνω από 70%.

Ο φόβος για την εκλογή του Ραΐσι ώθησε πολλούς Ιρανούς να ψηφίσουν. Στην Τεχεράνη, ακόμα και οι πολιτικοί κρατούμενοι, όπως η γνωστή δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάργκες Μοχαμαντί, ψήφισαν στην περιβόητη φυλακή Εβιν. Επίσης, αισθητή έκαναν την παρουσία τους στην ψηφοφορία ο διάσημος ποιητής του Ιράν, Χουσχάνγκ Εμπτεχαζ και ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος ψήφισε από τις Κάννες όπου συμμετείχε στο φεστιβάλ.

Η νίκη του Ρουχανί θα είναι ευπρόσδεκτη από τους Ιρανούς ρεφορμιστές καθώς και από το πράσινο κίνημα της αντιπολίτευσης της χώρας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, ο Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί και η σύζυγός του Ζαχρά Ραχναβάρντ, καθώς και ο Μεχντί Καρουμπί, παρότρυναν επίσης τους ανθρώπους να ψηφίσουν τον Ρουχανί.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα