Ιράκ: Με «όπλο» το νερό πολεμάει το ISIS

14:01 5/6/2015 - Πηγή: Antinews

Το ISIS έκλεισε ένα φράγμα στα βόρεια της ιρακινής πόλης Ραμάντι –την οποία κατέλαβαν οι δυνάμεις του τον περασμένο μήνα – διακόπτοντας τις προμήθειες νερού σε φιλοκυβερνητικές πόλεις και διευκολύνοντας τους μαχητές του να επιτεθούν στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στη Βαγδάτη. Οι μαχητές του ISIS ανοίγουν μόνο δύο ή τρεις από τις 26 πύλες του φράγματος στον ποταμό Ευφράτη για σύντομο χρονικό διάστημα καθημερινά, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο

επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας στην πόλη, σεΐχης Ιμπραήμ Χαλάφ αλ-Φαχντάουι, και δύο κάτοικοι της γειτονικής πόλης Χαμπανίγια δήλωσαν στο CNN ότι η κίνηση αυτή ήταν για να προληφθεί μια υπερχείλιση του ποταμού από την πλευρά του ISIS και, επίσης, για να μπορέσει να κατέβει λίγο νερό προς την Φαλούτζα, την οποία κατέχει το ISIS. Πρόσθεσαν ότι η στάθμη του νερού στον Ευφράτη ήταν τόσο χαμηλό τώρα, που κάποιος θα μπορούσε να περπατήσει κατά μήκος του ποταμού, καθιστώντας ευκολότερο για τους μαχητές του ISIS να το διασχίσουν και να επιτεθούν στις φιλοκυβερνητικές πόλεις Χουσεϊμπάχ και Χαλιντιγιάχ, καθώς και στη μεγάλη βάση των δυνάμεων ασφαλείας στην Χαμπανίγια. Τις όχθες του ποταμού υπερασπίζεται η παραστρατιωτική ομάδα Χαντ αλ-Σαάμπι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Άμαχοι προσπαθούν να διαφύγουν

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Ιράκ ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι 800 μαχητές από την ελίτ δύναμη έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τα στρατεύματα στην Ανμπάρ, στις επιχειρήσεις τους κατά του ISIS. Οι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί στην ομάδα, τι αστικές μάχες, τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητο και στην έφοδο σε οχυρωμένους στρατώνες.

Οι 800 θα αναλάβουν ειδικές αποστολές μάχης ενάντια στο ISIS στο Ραμάντι και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά οι κάτοικοι των πόλεων Χαμπανίγια, Χουσεϊμπάχ και Χαλιντιγιάχ συνεχίζουν να φεύγουν, φοβούμενοι μια επίθεση του ISIS. Δύο κάτοικοι είπαν ότι 300 οικογένειες είχαν φτάσει μέχρι την βορινή Αρμπίλ, στην κουρδική περιοχή που ελέγχεται από το Ιράκ.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το πόσες οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή στην Χαμπανίγια και τα γύρω χωριά για να βρουν καταφύγιο στην πόλη Αμιριγιάτ αλ-Φαλούτζα τις τελευταίες ημέρες. Φυλετικές φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές βρίσκονται εκεί, αλλά υπό τις συχνές ένοπλες επιθέσεις του ISIS, σύμφωνα με ιρακινές πηγές. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο CNN ότι η στάθμη του ποταμού Ευφράτη είχε πέσει κατά 1 μέτρο κοντά στην Αμιριγιάτ αλ-Φαλούτζα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σημαντική επιχείρηση από τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της Χασντ αλ-Σαάμπι για να ξαναπάρουν την επαρχία Ανμπάρ. Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας.

Οι θρησκευτικές εντάσεις είναι μεγάλες μετά και την πτώση του Ραμάντι. Ορισμένοι επικριτές της συχνά φιλοσιιτικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη υποστήριξαν ότι το καθεστώς ήταν απρόθυμο να οπλίσει σουνιτικές φυλές εναντίον του ISIS, δεδομένου ότι δεν τις εμπιστεύεται, αλλά και απρόθυμο να στείλει επαρκείς ενισχύσεις να πολεμήσουν για μια κυρίως σουνιτική περιοχή.

Ανθρωπιστική κρίση

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί ζωτικές λειτουργίες βοήθειας για περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση στο Ιράκ. Η επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λιζ Γκράντε, δήλωσε ότι η επιχείρηση ενίσχυσης κρέμεται από μια κλωστή και ότι η καταστροφή παραμονεύει αν οι χρηματοδότες δεν διαθέσουν άμεσα κονδύλια. «Η κρίση στο Ιράκ είναι μία από τις πιο σύνθετες και ευμετάβλητες στον κόσμο», είπε σε μια δήλωση. «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν. Αλλά παραπάνω από το 50% των επιχειρήσεων θα πρέπει να σταματήσουν ή να μειωθούν αν τα χρήματα δεν ληφθούν αμέσως».

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα