ΗΠΑ: Προσωρινό μπλόκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ζητούν γερουσιαστές

13:25 6/5/2018 - Πηγή: Antinews

Νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων στιςΗΠΑ προβλέπει το προσωρινό "πάγωμα" της πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία μέχρις ότου ολοκληρωθεί έκθεση του υπουργείου Άμυνας που θα περιγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, "το νομοσχέδιο θα ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να παρουσιάσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ

και Τουρκίας και θα παγώνει την πώληση μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης".

"Αν και η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί πρόσφατα. Η Τουρκία υποστήριξε τις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ανησυχεί για την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται, όπως είχε μεταδώσει το capital.gr, πως γερουσιαστές των ΗΠΑ επιχειρούν να μπλοκάρουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Οι συγκεκριμένοι γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο σχέδιο για την παρεμπόδιση της συζητούμενης πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενεάς F-35 Lightning II, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης από τον Οκτώβριο 2016 του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής δράσης.

"Η τεχνολογία αυτή είναι υπερβολικά επικίνδυνο να βρεθεί στα χέρια του Ερντογάν” ανάφερε χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο εκ των τριών γερουσιαστών Τζέιμς Λάνκφορντ. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, "η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει και προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία, ενώ κρατά φυλακισμένο έναν αθώο Αμερικανό πάστορα ως πιόνι στις πολιτικές της διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ δεν ανταμείβουν την πολιτική της κράτησης των πολιτών τους ως ομήρων. Αντιθέτως, αυτές οι πράξεις θα απαντηθούν με τιμωρητικά μέτρα”.

Σημειώνεται ότι με βάση το πολυμερές εξοπλιστικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 116 αεροσκάφη F-35A, εν μέρει με συμπαραγωγή.

Τσαβούσογλου: "Παράλογη" η αμερικανική πρόταση για κυρώσεις στον αμυντικό τομέα-απειλεί με αντίποινα

"Λανθασμένη" και "παράλογη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.

Την Παρασκευή, Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος.

Πηγή:capital.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα