«Η ζωή με τους Ναζί δεν ήταν τόσο άσχημη» λένε οι Αυστριακοί

Καθώς η Αυστρία ετοιμάζεται για την επέτειο της προσάρτησης της στη ναζιστική Γερμανία, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της πιστεύουν ότι πολύ πιθανόν οι Ναζί να εκλέγονταν, εάν επανέρχονταν ως κόμμα.
Ένα επιπλέον 42% συμφώνησε με την άποψη ότι η ζωή «δεν ήταν και τόσο άσχημη υπό τους Ναζί» και 39% είπαν ότι πιστεύουν πως η επανάληψη των αντισημιτικών διώξεων ήταν πιθανή στην Αυστρία.
Τα ανησυχητικά ευρήματα περιέχονται σε μια δημοσκόπηση

που διενεργήθηκε για την εφημερίδα της Βιέννης «Der Standard» πριν από την 75η επέτειο της Τρίτης της ναζιστικής προσάρτησης της Αυστρίας – μια ημερομηνία που εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο επαίσχυντες και αμφιλεγόμενες στην ιστορία της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί επεφύλαξαν στον Αδόλφο Χίτλερ και τα στρατεύματά του μια εκστατική υποδοχή, όταν εισέβαλαν στη χώρα χωρίς αντίσταση τον Μάρτη του 1938. Η Αυστρία πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέρος της ναζιστικής Γερμανίας και πολλοί Αυστριακοί βοήθησαν στη λειτουργία των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, η μεταπολεμική Αυστρία συχνά διαιώνιζε τον μύθο ότι ήταν ένα θύμα της ναζιστικής καταπίεσης. Η Der Standard αναφέρει ότι η δημοσκόπησή της σχεδιάστηκε για να δείξει πώς οι σημερινοί Αυστριακοί κρίνουν την ηγεσία των Ναζί.

Το δημοφιλές γερμανικό περιοδικό Stern περιγράφει τα ευρήματα της δημοσκόπησης ως σοκαριστικά. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 61% των ενηλίκων Αυστριακών θα ήθελε να δει έναν «ισχυρό άνδρα» επικεφαλής της κυβέρνησης, και το 54% είπε ότι σκέφτηκε πως θα ήταν «πολύ πιθανό» οι Ναζί να κέρδιζαν έδρες αν μπορούσαν να λάβουν μέρος στις εκλογές. Περίπου το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν πως η Αυστρία ήταν ένα θύμα της ναζιστικής καταπίεσης το 1938, ενώ το 61% είπε ότι πίστευε πως έχουν γίνει «αρκετά» για την επανεκτίμηση του ναζιστικού παρελθόντος της Αυστρίας.
Στα καταδικαστικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντέδρασαν διάφοροι οργανισμοί, όπως το γραφείο του Simon Weisenthal Center το οποίο, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την Αυστρία για ένα «σταθερά φοβερό ρεκόρ» στον εντοπισμό των δραστών του Ολοκαυτώματος κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις της Αυστρίας στην επανεκτίμηση της ναζιστικής εποχής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης ανακοίνωσε χθες ότι θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία της με Ναζί κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Η κίνηση αυτή ήρθε έπειτα από κατηγορίες για το σκοτεινό παρελθόν της. Η ορχήστρα αναμένεται να αποκαλύψει ότι απελάθηκαν 13 μουσικοί επειδή ήταν Εβραίοι ή αντιτάχθηκαν στους Ναζί, και ότι ορισμένα από τα μέλη της ήταν Ναζί. Πέντε από εκείνους που απελάθηκαν πιστεύεται ότι πέθαναν αργότερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/over-half-of-austrians-think-the-nazis-would-be-elected-if-the-party-was-readmitted-to-politics-8528218.html

Keywords
Τυχαία Θέματα