Η Βρετανία σε κατάσταση… hangover

Τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και πολλές δεκαετίες βιώνει η Μεγάλη Βρετανία. Σύγχυση, θυμός και απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα για πολλούς Βρετανούς –εκ των οποίων πολλοί ψηφοφόροι του Brexit– χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Πολιτικός εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα δύο μεγάλα κόμματα και όπως φαίνεται, τα συνέδρια του φθινοπώρου θα μοιάζουν με μικρές εξεγέρσεις κατά των ηγεσιών. Μετά τους Τόρις, οι Εργατικοί δεν γλύτωσαν από την εσωκομματική

διαμάχη.

Αυτό που ορισμένοι νιώθουν σήμερα στη Βρετανία, μοιάζει με… hangover – τον πονοκέφαλο και την άσχημη διάθεση μετά το πάρτι! Οι υπηρεσίες της εκλογικής επιτροπής κατέγραψαν εκκλήσεις πολιτών που ήθελαν την Παρασκευή να αλλάξουν την ψήφο τους ενώ άλλοι δήλωναν πως περιμένουν συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη από την έξοδο της Βρετανίας, ιδίως στον τομέα της υγείας, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Νάιτζελ Φάρατζ. Ο αρχηγός του άκρως αντιευρωπαϊκού Ukip μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζουν για το Brexit, αν και πολλές βρετανικές εφημερίδες αμφισβητούν τη νίκη τους.

Εχουν ήδη αρχίσει να αποδομούν τον λαϊκιστή Τζόνσον, θεωρώντας ότι παρέσυρε πολλούς στο Brexit, ενώ τις συνέπειες της χλιαρής προεκλογικής εκστρατείας υφίσταται τώρα και η ηγεσία των Εργατικών. Στο κόμμα ξέσπασε κανονική ανταρσία, καθώς οι περισσότεροι Εργατικοί βουλευτές θεωρούν ότι ο αρχηγός Τζέρεμι Κόρμπιν είναι απόλυτα υπεύθυνος για την ήττα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Φοβούμενος ότι θα αμφισβητηθεί ευθέως, από όλες τις πλευρές των Εργατικών, ο Κόρμπιν απομάκρυνε πολλούς βουλευτές, μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Ο Χίλαρι Μπεν, σημαντική προσωπικότητα του Εργατικού Κόμματος, ήταν ο πρώτος που απομακρύνθηκε, ενώ ακολούθησαν οι παραιτήσεις κι άλλων 8 στελεχών της «σκιώδους κυβέρνησης» –κι έπονται περισσότερες. Ο ίδιος ο Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί και δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο.

Στο Συντηρητικό Κόμμα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού αναμένεται να δοθεί μάχη για τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν έχουν ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον του Τζόνσον, ενώ αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως ο πρώην δήμαρχος δεν θεωρείται ο καταλληλότερος για να αναλάβει τη θέση του αρχηγού των Τόρις και πρωθυπουργού. Προβάλλουν δε την Τερέζα Μέι, την πρώην υπουργό Εσωτερικών, η οποία θεωρείται «ήρεμη δύναμη» και απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας. Σε δημοσκόπηση μάλιστα της Ντέιλι Μίρορ η Μέι βγαίνει νικήτρια στο δίλημμα για την επιλογή του επόμενου αρχηγού των Τόρις, με αντίπαλο τον Τζόνσον με 53% – 47%.

Τώρα… Bregret

Εναν νέο όρο προέβαλε μερίδα του βρετανικού τύπου, την επομένη του δημοψηφίσματος. Μετά «το Brexit ήρθε το Bregret»: δηλαδή η λύπη για την έξοδο (B-regret). Οπως τονίζει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, που μιλάει για την οργή των ψηφοφόρων, αρκετοί ψήφισαν μεν το Brexit, πιστεύοντας όμως ότι τελικά θα παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Τώρα, φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις!

Από την ίδια σχεδόν μέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ορισμένοι υποστηρικτές της ΕΕ ξεκίνησαν διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αίτημα την επανάληψη του δημοψηφίσματος. Πρόκειται ωστόσο για μια μάλλον άκυρη πρωτοβουλία, καθώς επιτρέπεται η πρόσβαση και σε μη Βρετανούς ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος υπογραφών χωρίς αντίκρισμα.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα