Η Βρετανία προειδοποιεί τους φιλάθλους για το Euro 2016

20:51 7/6/2016 - Πηγή: Antinews

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί τους οπαδούς του ποδοσφαίρου που θα ταξιδέψουν στο Euro 2016 από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, γήπεδα, ζώνες φιλάθλων, και άλλοι χώροι που θα μεταδίδουν τους αγώνες, καθώς και συγκοινωνιακοί κόμβοι αποτελούν πιθανούς στόχους.

Οι Βρετανοί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό κατά των επιθέσεων που μπορεί να πλήξουν το τουρνουά και μια ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ταξιδέψει

στη Γαλλία και συνεργάζεται με την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για να αξιολογήσουν τις πιθανές απειλές. Ο Dean Haydon, επικεφαλής της ομάδας αντι-τρομοκρατίας της Scotland Yard, δήλωσε: "Καθώς πλησιάζουμε στο Euro, κάθε επιχείρηση σε κάθε χώρα είναι σαφώς ανησυχητική. Όπως θα περίμενε κανείς, εργαζόμαστε με τους Γάλλους και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε σωστά αν υπάρχει κάποια απειλή. Σίγουρα έχουμε δει προπαγάνδα από το Ισλαμικό Κράτος και ακούγονται διάφορες υποθέσεις, αλλά δουλεύουμε με όλες αυτές τις υπηρεσίες και με την αστυνομία για να κάνουμε το Euros μία ασφαλή διοργάνωση. Αποτελούμε ένα βασικό μέρος του σχεδιασμού. Αν και για την τελική αστυνόμευση της εκδήλωσης και το σχεδιασμό υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι, συνεργαζόμαστε όλοι ώστε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την απειλή, αν υπάρχει".

Η οδηγία του βρετανικού υπουργείου ενημερώθηκε τη Δευτέρα, αν και αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό δεν συνδέεται με τη σύλληψη ενός Γάλλου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά και ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την ουκρανική αστυνομία για οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων πριν και κατά τη διάρκεια του Euro 2016.

Μια αστυνομική επιχείρηση με στόχο 29 λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το τουρνουά ξεκίνησε τη Δευτέρα, με εκπαιδευμένους παρατηρητές που προσπαθούν να ανιχνεύσουν χούλιγκαν οι οποίοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επί του παρόντος, 1.841 Άγγλοι οπαδοί και 86 Ουαλοί έχουν εμποδιστεί από το να φτάσουν στην διοργάνωση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε σε συνεδρίαση τη Δευτέρα σχετικά με τις προετοιμασίες για το τουρνουά. Μία εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές "έχουν μια εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας, με 77.000 αστυνομικούς, 10.000 στρατιώτες και έναν ανάλογο αριθμό φρουρών ασφαλείας". Και πρόσθεσε: "Παρέχουμε πρόσθετα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υποστήριξη της δημόσιας τάξης στους Γάλλους. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την ανάπτυξη πρόσθετων αστυνομικών στα τρένα προς τη Γαλλία και περισσότερους ελέγχους στα σύνορα".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα