Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

16:05 6/1/2016 - Πηγή: Antinews

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου. Αν ο ισχυρισμός αληθεύει, θα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην πυρηνική απειλή, από ένα από τα πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου.

Στην ανακοίνωσή της, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η δοκιμή στέφθηκε με "απόλυτη επιτυχία". Αλλά είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν η δήλωση αληθεύει. Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογους ισχυρισμούς για τις πυρηνικές δυνατότητες της, τις οποίες οι αναλυτές έχουν υποδεχτεί με σκεπτικισμό. "Αυτό είναι

ένα μέτρο αυτοάμυνας που πρέπει να λάβουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να ζούμε αντιμετωπίζοντας πυρηνικές απειλές και εκβιασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου" ανέφερε η εκφωνήτρια της ανακοίνωσης, διαβάζοντας τη δήλωση στο κρατικό δίκτυο Κεντρική Τηλεόραση.

Η ανακοίνωση ήρθε περίπου μία ώρα αφότου συσκευές ανίχνευσης σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν σεισμό 5,1 Ρίχτερ κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της χώρας.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και περισσότερο πριν οι ανιχνευτές των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων εντοπίσουν το είδος της δοκιμής που έγινε. Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι "δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς αυτούς αυτή τη στιγμή". Αλλά πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι "η Βόρεια Κορέα θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της". Οι σεισμοί σημειώθηκαν κοντά στην τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών, όπου τρεις προηγούμενες δοκιμές έχουν διεξαχθεί τα τελευταία εννέα χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο επιθετικός νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, καυχήθηκε ότι η χώρα έχει αναπτύξει επιτέλους την τεχνολογία για να δημιουργήσει μια βόμβα υδρογόνου - πολύ πιο ισχυρή από τις συσκευές χαμηλής απόδοσης που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά το 2006 και στη συνέχεια λίγους μήνες αφού ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009 και ξανά το 2013. Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η δοκιμή διατάχθηκε προσωπικά από τον Κιμ, μόλις τρεις ημέρες αφού υπέγραψε μια διαταγή την Κυριακή για να προχωρήσουν στην προσπάθεια οι μηχανικοί της Βόρειας Κορέας.

Ο εκφωνητής πρόσθεσε ότι το να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα τα πυρηνικά όπλα της, ενώ η "εχθρική πολιτική" της Ουάσινγκτον συνεχιζόταν θα ήταν "τόσο ανόητο όσο και το να αφήσει ένας κυνηγός το τουφέκι του, ενώ ένας άγριος λύκος του επιτίθεται". Δορυφορικές φωτογραφίες αναλύθηκαν από το 38 North, ένα ερευνητικό ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, που παρακολουθεί τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, έδειξε στοιχεία μιας νέας σήραγγας που έσκαψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν ήταν απλά μία ακόμα δοκιμή δεν θα ήταν τόσο αξιόλογη. Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχει αρκετό πλουτώνιο για οκτώ έως 12 όπλα, και πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψε ένα νέο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ένα άλλο καύσιμο για πυρηνικό όπλο. Αλλά αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας για μια βόμβα υδρογόνου, η δοκιμή αυτή έχει μια πολύ διαφορετική, και πολύ πιο απειλητική, φύση. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Κιμ, που πιστεύεται ότι είναι γύρω στα 30 και αποφασισμένος να επιταχύνει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που ο παππούς του και ο πατέρας του προώθησαν, για να δώσει ισχύ και επιρροή στην χώρα, καυχήθηκε ότι η Βόρεια Κορέα είχε αναπτύξει επιτέλους την τεχνολογία για την κατασκευή μιας βόμβας υδρογόνου.

Όταν ο Κιμ το ισχυρίστηκε αυτό για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις και πολλοί ειδικοί είπαν ότι το επίτευγμα θα ήταν λίγο παρατραβηγμένο -αν και όχι αδύνατο. Οι αναλυτές θεώρησαν τον ισχυρισμό ως έναν από τους πολλούς τον τελευταίο καιρό που η απομονωμένη χώρα έχει κάνει, σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητές της. Αλλά κάποιοι είπαν επίσης ότι αν και η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα για βόμβα υδρογόνου, θα μπορούσε να αναπτύξει και να δοκιμάσει μία ενισχυμένη βόμβα σχάσης, πιο ισχυρή από ένα παραδοσιακό πυρηνικό όπλο.

Σχεδιαστές όπλων μπορούν εύκολα να ενισχύσουν την καταστρεπτική δύναμη της ατομικής βόμβας, θέτοντας στο επίκεντρό της μια μικρή ποσότητα τριτίου, μιας ραδιενεργής μορφής του υδρογόνου.

Ο Λι Σανγκ-Τσεόλ, ανώτατος αξιωματούχος των πυρηνικών όπλων στο Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, δήλωσε σε φόρουμ στη Σεούλ τον περασμένο μήνα ότι αν και η βόμβα υδρογόνου για την οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ο Κιμ θα μπορούσε να είναι προπαγάνδα για το λαό του, υπάρχει μια "μεγάλη πιθανότητα" η Βόρεια Κορέα να μπορεί να αναπτύξει ένα τόσο ενισχυμένο όπλο. Και σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια διοίκηση της Νότιας Κορέας "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο" μιας δοκιμής βόμβας ενισχυμένης σχάσης από τη Βόρεια Κορέα, αν και πρόσθεσε "Δεν πιστεύουμε ότι είναι ακόμα ικανή να δοκιμάσει άμεσα βόμβες υδρογόνου".

Για την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες εκτόνωσε την ιρανική πυρηνική απειλή με μια συμφωνία για τον περιορισμό των δυνατοτήτων της για τουλάχιστον μια δεκαετία, η ανακοίνωση αναζωπυρώνει μια άλλη σημαντική πρόκληση για τα πυρηνικά - μια πρόκληση την οποία η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να διαχειριστεί. Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να εισέλθει στο είδος των διαπραγματεύσεων που έκανε το Ιράν. Σε αντίθεση με το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι ενδιαφέρεται για πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα έχει προσχωρήσει σε δοκιμές και δήλωσε στη Δύση και στην Κίνα ότι δεν θα τις εγκαταλείψει.

Ο Ομπάμα, αποφασισμένος να μην επιτρέψει νέες παραχωρήσεις στη χώρα, ούτε έχει αναγνωρίσει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σήμερα μια πυρηνική δύναμη, ούτε το διαπραγματεύεται. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα ξανάρχιζε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα μόνο αν ο στόχος - που θα συμφωνηθεί από όλα τα μέρη - θα είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου". Η Κίνα έχει επίσης αποτύχει στις προσπάθειές της να πλησιάσει τον Κιμ. Δεν τον έχει προσκαλέσει ποτέ στο Πεκίνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, και Κινέζοι αξιωματούχοι συχνά εκφράζονται περιφρονητικά γι' αυτόν. Αλλά δεν τον έχουν εγκαταλείψει και δεν έχουν διακόψει την βοήθειά τους, χάρη στην οποία η χώρα επιβιώνει.

Η τελευταία δοκιμή που διενεργήθηκε είναι η τρίτη που συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα (από τις τέσσερις συνολικά). Σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των πυραυλικών τεχνολογιών της Βόρειας Κορέας, το πυρηνικό της πρόγραμμα αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την περιοχή - αν και δεν είναι ακόμα σαφές αν η Βόρεια Κορέα ξέρει πώς να εξαπολύσει ένα πυρηνικό όπλο με έναν από τους πυραύλους της. Η δοκιμή επίσης αναμένεται να έχει επίδραση στην αμερικανική προεδρική προεκλογική εκστρατεία, στην οποία αρκετοί υποψήφιοι έχουν ήδη αναφερθεί στα πυρηνικά πειράματα της Βόρειας Κορέας ως απόδειξη της αδυναμίας της Αμερικής - αν και δεν έχουν προταθεί εναλλακτικές στρατηγικές.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα