Η Tρόικα έχει αντιρρήσεις και για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος!

Πόλεμο με τους ένστολους αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα σκληρά οικονομικά μέτρα, ανοίγει η τρόικα ζητώντας να μη δοθεί το κοινωνικό μέρισμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα μοιραζόταν σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα ποσό γύρω στο 1 δισ. ευρώ για το οποίο οι τροικανοί εγείρουν θέμα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι ο Τόμσεν και η παρέα του ζήτησαν να μην μοιραστεί το ποσό αυτό αλλά να κατευθυνθεί σε πιο... αναπτυξιακούς σκοπούς ενώ τόνιζε ότι «η τρόικα ζητάει η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 να διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1,5 δις ευρώ, θα μπορούσε να μοιραστεί περίπου 1 δισ ευρώ.

Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε ότι «δεν αλλάζει η απόφαση να δοθεί το 70% της υπέρβασης. Αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέλει να έχει τον τελικό λόγο στις αποφάσεις για το που κι αν θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords