Η τουρκική φρεγάτα, Oruc Reis, «παρενόχλησε» μέσω ασυρμάτου, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης

Η τουρκική φρεγάτα, Oruc Reis, «παρενόχλησε», μέσω ασυρμάτου, το σκάφος Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες ανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στον τουρκικό Τύπο.

Το γαλλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, ερευνητικό σκάφος, το οποίο εδώ και μήνες έχει μισθωθεί για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού -που είναι στα χαρτιά και αμφιβόλλου μέλλοντος- για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, EastMed,

σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Μέχρι χτες έπλεε κάνοντας έρευνες σε απόσταση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Ωστόσο, κατά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τουρκικό πολεμικό πλοίο, όχι μόνο «παρενόχλησε» του Nautical Geo, αλλά έφτασε στο σημείο να εισβάλλει εντός των έξι ναυτικών μιλίων. Εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή.

Σύμφωνα με διαρροές της Άγκυρας, η τουρκική φρεγάτα, αναφέρει η εφημερίδα, Sabah, «"προειδοποίησε" το ελληνικό σκάφος που προσπαθούσε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο να μείνει μακριά. Από τη φρεγάτα ενημερώθηκε το Nautical Geo ότι θα επέμβει σε περίπτωση παράβασης».

Κατά την εφημερίδα, Yeni Şafak, επίσης, «το Oruç Reis εμπόδισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στην "Γαλάζια Πατρίδα" με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, Nautical Geo».

Ειδικότερα, «η τουρκική φρεγάτα απηύθυνε μέσω ασυρμάτου στο ερευνητικό πλοίο την εξής προειδοποίηση: «Δεν έχετε άδεια εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εάν εισέλθετε, θα απαντήσουμε».

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτει η Sabah, απέρριψαν τις κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν το έργο ερευνητικών σκαφών για τη χαρτογράφηση του προτεινόμενου αγωγού, EastMed.

Ισχυρίστηκαν, δε, ότι το πλοίο επρόκειτο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές της.

Προκλητικές δηλώσεις

Σε αυτό το σκηνικό έντασης που ξαναέστησε η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι η υφαλοκρηπίδα της μεγάλης νήσου, της Κρήτης, είναι τουρκική, και στέλνοντας στην ευρύτερη περιοχή τουρκική φρεγάτα, έρχεται να προστεθεί η συνήθης προκλητική φρασεολογία πολιτικών της γείτονος.

Ετσι, ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, αφού ανάφερε ότι «θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε την Ανατολική Μεσόγειο στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση με αυτή», καθώς και ότι «η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς Δικαίου».

Κρήτη - Ανατολική Μεσόγειος

Αν ο Μ.Σεντόπ δεν βρίσκεται εκτός πάσης γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται για την συνήθη τουρκική φρασεολογία περί μαξιμαλιστικών -σχεδόν μονοπωλιακών- αξιώσεών της Τουρκίας επί της Ανατολικής Μεσογείου.

Προφανώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, και, όπως μερίδα πολιτικών και ειδικών υποστηρίζει, κάλλιστα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στην Κρήτη, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι σήμερα, στα δώδεκα.

Μάλιστα, δεν την δεσμεύει καμιά συμφωνία του παρελθόντος με την Τουρκία, δεδομένου ότι η περιοχή δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, όπου εκεί η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι μπορεί να γίνει, βάσει του διεθνούς Δικαίου, η επέκταση.

Η Τουρκία, ως γνωστόν, επικαλείται το ψευδεπίγραφο μνημόνιο οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, με το οποίο, με το έτσι θέλω, η Άγκυρα επιχειρεί να «αφαιρέσει» την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

Πολύ περισσότερο, απειλεί με casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα της, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Εφόσον η Ελλάδα είχε κάνει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, θα είχε μπει σφήνα στις ορέξεις της Τουρκίας περί δήθεν οριοθέτησης της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η περιοχή την οποία ορέγεται η Άγκυρα, ανατολικά της Κρήτης, όπου επρόκειτο να διενεργήσει περαιτέρω έρευνες το Nautical Geo, εντάσσεται στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα