Η Τουρκία βομβαρδίζει τη Συρία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν πλήξει στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και έχουν ζητήσει η ομάδα να αποχωρήσει από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα. Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, αφού κούρδοι μαχητές, που υποστηρίζονται από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έδιωξαν αντάρτες της Συρίας από μια πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στα τουρκικά σύνορα.

"Εμείς θα προβούμε σε αντίποινα ενάντια σε κάθε βήμα [από την YPG]" δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους,

από την κρατική τηλεόραση TRT Haber. "Η YPG θα αποσυρθεί αμέσως από την Αζάζ και τη γύρω περιοχή και δεν θα ξαναπλησιάσει ποτέ". Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αντίποινα υπό τους τουρκικούς στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής, μετά την κίνηση του PYD - του κουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, που θεωρείται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση - και των δυνάμεων που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ, να ανοίξουν πυρ εναντίον τουρκικών στρατιωτικών φυλακίων στα σύνορα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο παρακολουθεί τον πόλεμο, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στόχευαν την αεροπορική βάση και ένα χωριό που είχαν καταλάβει οι αντάρτες της ομάδας YPG, που υποστηρίζει το PYD. Ένας κούρδος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό της βάσης Μενάχ, που είπε ότι είχε καταληφθεί από την κουρδική συμμαχική ομάδα Τζαΐς αλ-Θουάρ και όχι από το YPG. Και οι δύο είναι μέρος της συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.

Οι βομβαρδισμοί ήρθαν εν μέσω της αυξανόμενης οργής στην Άγκυρα για τη στήριξη των ΗΠΑ στο PYD που πολεμά το Isis. Το PYD ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της συριακής πλευράς των συνόρων της Τουρκίας και η Άγκυρα το θεωρεί ως προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο προσπαθεί εδώ και τρεις δεκαετίες να κερδίσει την αυτονομία του στη νοτιοανατολική Τουρκία, και του οποίου οι βάσεις στα όρη Καντίλ του Ιράκ έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τον τουρκικό στρατό.

"Όταν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία, θα λάβουμε στη Συρία τα μέτρα που πήραμε στο Ιράκ και στο Καντίλ και δεν θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε τα αναγκαία μέτρα", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία του στην ανατολική τουρκική πόλη Ερζιντζάν.

Η ανησυχία της Τουρκίας ενισχύεται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορα της μετά τις επιθέσεις υπό την υποστήριξη των Ρώσων στο Χαλέπι, που αύξησε τον αριθμό των προσφύγων στην περιοχή κατά 100.000.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, έχει κρατήσει τις τελευταίες αφίξεις στη συριακή πλευρά των συνόρων, εν μέρει για να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει την αεροπορική υποστήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κοντά στο Χαλέπι. Ο Νταβούτογλου καταδίκασε τις επιθέσεις στο Χαλέπι ως "βαρβαρότητα, τυραννία, μια στρατηγική πολέμου που διεξάγεται με μεσαιωνική νοοτροπία" και είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας, αν δεν ανοίξει μία ανθρωπιστική δίοδος".

"Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας στο Χαλέπι με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα πάρουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αδειάσει το Χαλέπι μέσω μιας εθνικής σφαγής", είπε. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι η Σαουδική Αραβία θα στείλει αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας για την καταπολέμηση του Isis.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα