Η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία για «λαϊκισμό»

18:40 4/9/2017 - Πηγή: Antinews

Εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους γερμανούς πολιτικούς ότι επιδίδονται σε λαϊκισμό, αφού η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να βάλει τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ, η οποία είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, είπε σε μια συζήτηση την Κυριακή

ότι είναι σαφές πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι θα μιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να τερματίσουν την ενταξιακή της διαδικασία. "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος μας Ερντογάν ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, επικρίνοντας αυτό που χαρακτήρισε ως "ανοχή του λαϊκισμού" των γερμανών πολιτικών. "Η Γερμανία και οι επιθέσεις της Ευρώπης στην Τουρκία και τον Ερντογάν, αγνοώντας ουσιώδη και επείγοντα προβλήματα, αντικατοπτρίζουν τη μείωση των ορίζοντά τους", ανέφερε. "Ελπίζουμε ότι θα τερματιστεί η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας το θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα".

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και με πολλά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν έντονα φέτος. Τα σημεία αμφισβήτησης συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση των Τούρκων πολιτικών να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στις χώρες της ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου και τις ανησυχίες σχετικά με τις εξουσίες που δόθηκαν στον Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα στο οποίο κέρδισε με μικρή διαφορά.

Η Τουρκία απαγόρευσε επίσης σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, οδηγώντας το Βερολίνο να ανακοινώσει ότι μεταφέρει αυτές τις δυνάμεις από την Τουρκία. Έχει επίσης συλλάβει αρκετούς γερμανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ.

Η Τουρκία λέει ότι έχει στείλει στη Γερμανία αίτημα έκδοσης για έναν από τους βασικούς υπόπτους που υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 150.000 εκδιώχθηκαν ή απολύθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα