Η θωράκιση των τραπεζών προτεραιότητα της Ε.Ε.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα κάνουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες τα μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, ξεκινώντας με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ενώ θα αφήσουν για το επόμενο έτος αποφάσεις, όπως η μελλοντική έκδοση ευρωομολόγων για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι ακολουθεί την τακτική των μικρών βημάτων, επιλέγοντας κατ’ αρχάς την προώθηση των αλλαγών εκείνων

που είναι σημαντικές, αλλά δεν απαιτούν την τροποποίηση της Συνθήκης.

Τραπεζική ενοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, βάζει ένα διπλό στόχο για την παρούσα Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τη δρομολόγηση της τραπεζικής ενοποίησης και μια κατ’ αρχήν απόφαση για τη σύσταση ενός μηχανισμού έγκαιρης προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης με τη χορήγηση χρηματοδοτικών κινήτρων στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. παραπέμπει για το επόμενο έτος, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, τις αποφάσεις για τη σύσταση ενός Ταμείου αντιμετώπισης κλυδωνισμών σε οικονομίες χωρών-μελών, καθώς και την κοινή έκδοση ομολόγων για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Κι αυτό γιατί, πέρα από τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτά τα θέματα τόσο επί της ουσίας όσο και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, απαιτείται και τροποποίηση της Συνθήκης.

Σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση, χθες συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Η έγκριση αυτή αποτελεί προϋπόθεση, ώστε σήμερα και αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προωθήσουν τα δύο επόμενα βήματα που είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και η εναρμόνιση της λειτουργίας των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Στις Βρυξέλλες η τραπεζική ενοποίηση χαρακτηρίζεται ως βασική συνιστώσα της προωθούμενης οικονομικής ολοκλήρωσης. Κι αυτό γιατί η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ θα αποτρέπει χρηματοπιστωτικές κρίσεις και κυρίως δεν θα ξαναπληρώσουν οι φορολογούμενοι διασώσεις τραπεζών. Από την άλλη, η εναρμόνιση της λειτουργίας των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης για όλους τους πολίτες της ευρωζώνης, θα αποτρέπει στο μέλλον οποιαδήποτε έξοδο κεφαλαίων από χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Διαδικασία στήριξης

Αναφορικά με τη δεύτερη απόφαση για την έγκαιρη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να υποβάλει τους πρώτους μήνες του 2013 λεπτομερείς προτάσεις, οι οποίες θα καθορίζουν τη διαδικασία, αλλά και τους όρους υπό τους οποίους θα δίνεται η στήριξη προς τα κράτη-μέλη.

Όπως διευκρίνιζαν χθες οι ίδιες πηγές, οι προωθούμενες αλλαγές, τόσο για το χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και τις μεταρρυθμίσεις, αφορούν τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και για τις υπόλοιπες.

Πάντως, οι προωθούμενες αλλαγές στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να δημιουργούν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε., που θα γίνονται πιο έντονοι με το πέρασμα του χρόνου, γιατί οι χώρες που δεν συμμετέχουν στο ευρώ διαπιστώνουν ότι αρχίζουν να απομονώνονται και κάποια στιγμή θα έχουν να επιλέξουν είτε την ένταξη είτε την αποχώρηση. Με άλλα λόγια, ο σκληρός πυρήνας με τις χώρες της ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης στην Ε.Ε., η οποία σε λίγα χρόνια θα εξελιχθεί σε ένα κέλυφος χωρίς περιεχόμενο.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα