Η Συρία στο επίκεντρο της ατζέντας της G7

Η χημική επίθεση της περασμένης εβδομάδας για η υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς του Άσαντ θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 που συναντώνται σήμερα στην Ιταλία. Ο Ρέξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έδωσε μια σκληροπυρηνική γραμμή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λέγοντας στο CBS ότι οι Ρώσοι "απέτυχαν στη δέσμευσή τους στη διεθνή κοινότητα" καθώς δεν εμπόδισαν το συριακό καθεστώς να επιτεθεί σε μία πόλη που κρατούν οι αντάρτες,

στην επαρχία Ιντλίμπ. Είπε ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία συμμετείχε στην επίθεση, αλλά υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει να είναι "ο εγγυητής της καταστροφής των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας" και ότι "το αποτέλεσμα της αποτυχίας τους οδήγησε στη θανάτωση περισσότερων παιδιών και αθώων".

Η σύνοδος στην ιταλική πόλη Λούκα συγκεντρώνει τους υπουργούς Εξωτερικών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
Αναμένεται ότι οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε "καυτά" θέματα, όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Ουκρανία, αλλά στην κορυφή της ατζέντας θα είναι η επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που σκότωσε τουλάχιστον 87 άτομα, και η επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, ως αντίποινα.
Ο Τίλερσον πρόκειται να ταξιδέψει στη Μόσχα την Τρίτη και έχει δεσμευθεί να δώσει ένα "σαφή και συντονισμένο μήνυμα" στις προγραμματισμένες συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Νίκι Χάλεϊ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ως μια από τις προτεραιότητες της διοίκησης Τραμπ. "Δεν υπάρχει καμία επιλογή για πολιτική λύση με τον Άσαντ ηγέτη" δήλωσε η Χάλεϊ στο CNN, ενώ επανέλαβε ότι η ήττα του Isis παραμένει ο νούμερο ένα στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ. "Αν δει κάποιος τις πράξεις του, αν δει κάποιος την κατάσταση, θα διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια κυβέρνηση ειρηνική και σταθερή με τον Άσαντ".

Η επίθεση των ΗΠΑ σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει άμεσα κατά του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Ο Τίλερσον έφτασε στην Τοσκάνη το βράδυ της Κυριακής και σήμερα το πρωί συναντήθηκε για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα. Στη συνέχεια παρακολούθησε μια εκδήλωση μνήμης για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο χώρο της σφαγής των Ναζί στην Σαντ' Αννα ντι Στατσέμα, κοντά στη Λούκα. Ακολούθησαν διάφορες διμερείς συνομιλίες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Ομάδας των 7 το απόγευμα.
Η επίθεση της Ουάσιγκτον επέστησε την έντονη κριτική από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και έθεσε τη διοίκηση Τραμπ σε μια διπλωματική πορεία σύγκρουσης με τη Μόσχα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ένθερμος υποστηρικτής του Άσαντ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις των ΗΠΑ "στρατηγικό λάθος" που εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Κράτος. "Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από λάθη στρατηγικής ...που είναι σίγουρα μια σπασμωδική κίνηση ενάντια στα δικά τους συμφέροντα" είπε ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις κρατικές υποθέσεις του Ιράν. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τη Δευτέρα ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στη Συρία, αλλά κατέστησε σαφές ότι το Ιράν πιστεύει ότι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω εκλογών.
Στην Ιταλία θα υπάρξει μια συνάντηση την Τρίτη μεταξύ των υπουργών της G7 και των ομολόγων τους από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στόχος ήταν "να αποτρέψουν μια επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα