«Η σταυροφορία του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην καναδική εταιρεία στις Σκουριές ρισκάρει χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να κλείσει το ορυχείο χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, γράφει ο Independent. Όπως αναφέρει, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει στόχο να ανακαλέσει όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει σε κρατική περιουσία και μεταξύ

αυτών είναι και τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η επένδυση ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, με έδρα το Βανκούβερ, και σε αυτή απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα προσλάβει άλλους 1.000 εργαζόμενους. Τώρα όμως οι εργασίες αυτών των ανθρώπων κινδυνεύουν, αφού ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την επέκταση της επένδυσης.

Τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, αξίας 350 εκατ. ευρώ, τονίζει ο Independent. Εδώ και δεκαετίες, αναφέρει, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει εκστρατείες διαμαρτυρίας που έγιναν εντονότερες από το 2012, όταν η καναδική εταιρεία εξαγόρασε τα ορυχεία από την Hellas Gold. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κάτοικοι φοβούνται πως οι νέες τεχνολογίες που θα εγκαταστήσει η εταιρεία, όταν επεκταθεί, θα είναι επιζήμιες για την υγεία τους.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας και της επενδυτικής εταιρείας. Όπως δηλώνει ο 33χρονος επικεφαλής των εργαζομένων, Γιώργος Χατζής «Το μόνο που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε τις οικογένειές μας. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή επιβλαβές με την επένδυση και η συμβολή της στην οικονομία είναι τεράστια».

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, αναφέρει ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την επένδυση αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους. «Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος μοναδικός, με αληθινή φυσική ομορφιά. Είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη. Δεν χρειάζεται ένα ορυχείο για να ανθίσει».

Ο Εντουάρντο Μούρα, αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε: «Το ορυχείο έχει την ισχυρή υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και των συνδικάτων των εργαζομένων. Είμαστε απογοητευμένοι με την ανακοίνωση του υπουργού αλλά προς το παρόν συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως πάντα».

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα