Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ - Θα απελαθούν 10 Αμερικανοί διπλωμάτες

Η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως στην απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

"Δέκα διπλωμάτες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που μας δόθηκε, με αίτημα να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα ανταποκριθούμε σε αυτή την ενέργεια με ίδια απάντηση. Θα προτείνουμε επίσης δέκα Αμερικανούς

διπλωμάτες στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα μας", τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ Αμερικανούς αξιωματούχους και θα αποτρέψει μη κυβερνητικές αμερικανικές οργανώσεις από το να παρεμβαίνουν σε θέματα πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, τέλος, ότι αν και η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει "επώδυνα μέτρα" σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, επί του παρόντος δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Οι αποφάσεις της Μόσχας αποτελούν "αντίποινα" στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ με το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν, το οποίο απαγορεύει σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν ή να αγοράζουν ομόλογα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, του Εθνικού Ταμείου Πλούτου της χώρας ή του υπουργείου Οικονομικών από τις 14 Ιουνίου και μετά.

Πέραν τον κυρώσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών και την επιβολή κυρώσεων σε έξι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και σε 32 πρόσωπα που ισχυρίζεται ότι είχαν συμμετοχή στις ρωσικές προσάθειες επηρεασμού των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι κυρώσεις έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας για την εδραίωση μιας "σταθερής και προβλέψιμης" σχέσης με τη Ρωσία.

Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς.

Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Μάικλ Καρβαχάλ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Σούζαν Ράις, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Τζέιμς Γούλσι (1993-95).

Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει πέντε Πολωνούς διπλωμάτες, σε απάντηση για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία, χθες, σε ένδειξη "αλληλεγγύης" προς την Ουάσινγκτον.

"Σημειώσαμε την ταχύτητα με την οποία η Βαρσοβία έπαιξε το παιχνίδι της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας την αποχώρηση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία. Με τη σειρά τους, πέντε Πολωνοί διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα