Η παροχολογία δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε "εντός" ούτε "εκτός"

Ως καλά νέα για την πορεία της οικονομίας ερμηνεύουν διαπραγματευτικές πηγές το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης. Προβαίνοντας σε μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμούν ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δίνει το "μήνυμα" της κυβερνησιμότητας.

Παράλληλα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απομακρύνει σενάρια πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς λόγω της παροχολογίας και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις (τα οποία θα προκαλούσαν πρόσθετους τριγμούς στην αγορά και στην οικονομία).

Η πρώτη αντίδραση

των αγορών και των επενδυτών αναμένεται από σήμερα. Ωστόσο, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχε γίνει φανερό ότι "ποντάρουν" στο σενάριο που τελικά ευοδώθηκε: σε ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα που θα απομακρύνει την αβεβαιότητα.

Έρχεται η "κάλπη" των θεσμών.
Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι ουσιαστικά η "παροχολογία" δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο "εκτός" της χώρας αλλά και "εντός". Δηλαδή δεν κατάφερε να ανατρέψει την δυσφορία που (όπως αποδεικνύει η κάλπη) είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά και στην κοινωνία η πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά το αποτέλεσμα της "κάλπης" τα ραντεβού των επόμενων ημερών με τους δανειστές αλλάζουν μεν "νόημα", αλλά δεν αναβάλλονται.

Η τρίτη αξιολόγηση για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας πρέπει να ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου, μαζί με όλες τις υπόλοιπες συστάσεις για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συντάσσει η Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ουσιαστικά στις 5 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η "κάλπη" των Θεσμών. Θα περιλαμβάνει τις συστάσεις - κριτική και τα μέτρα που ανακοίνωσε ή έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και για τις υπόλοιπες καθυστερήσεις και δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας

Στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων πλέον οι όποιες συστάσεις θα πρέπει να ειδωθούν υπό το βλέμμα των εθνικών εκλογών που ακολουθούν στο τέλος Ιουνίου και του αποτελέσματος της νέας αυτής Εθνικής κάλπης. Ανάλογα με την έκβαση του δεύτερου αυτού "ημιχρόνου" θα κριθεί και το χρονολόγιο των παρεμβάσεων που θα ακολουθηθεί. Άγνωστος "Χ" παραμένει και το αν στο μεσοδιάστημα η παρούσα κυβέρνηση θα καταθέσει στις Βρυξέλλες Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό.

Στις 5 Ιουνίου όμως θα ανακοινωθούν και οι συστάσεις των Θεσμών για τις καθυστερήσεις που συνεχίζουν να παρατηρούνται σε κομβικές μεταρρυθμίσεις (όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια). Θα γίνει και η καταγραφή των δομικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας στο πεδίο των εξαγωγών, των επενδύσεων, αλλά και του κοινωνικού κράτους.

ΣΟΣ από την ΕΕ
Ο λόγος για δομικές αδυναμίες οι οποίες έχουν ειδική σημασία μετά το δεύτερο "μήνυμα" της χθεσινής κάλπης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή φορά. Οι αλλαγές που υφαίνονται ανά την ΕΕ - όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές - απαιτούν έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να καλυφθεί η οικονομία έναντι μιας νέας διεθνούς κρίσης.

Απαιτούν επίσης και ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη λόγω των μεγάλων μετώπων και των μεγάλων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Εκτείνονται από τη διανομή του νέου ΕΣΠΑ έως τις αποφάσεις που ίσως ληφθούν για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Τα ραντεβού και η άφιξη του ΔΝΤ
Ο πρώτος απολογισμός για το θέμα της οικονομίας θα γίνει στο EWG της 3ης Ιουνίου, ενώ ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ που θα γίνουν μία ημέρα μετά, καθώς και τα στοιχεία για την πορεία των 120 δόσεων. Η πρώτη πολιτική συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Μένει επίσης να φανεί αν θα γίνει "κανονικά" η κάθοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα - που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ετήσια έκθεση του (βάση του άρθρου 4) - αλλά και το πώς θα προωθηθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα