Η παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Βενιζέλος στον Σαμαρά

Παγίδα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση που θα ακολουθήσει αυτή του Παπαδήμου, επιχειρεί να στήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η παγίδα αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Κι αν κάποιοι πίστεψαν ότι ο Βενιζέλος

είναι ανόητος όταν λέει ότι είναι εξουθενωμένος και σκέπτεται να παραιτηθεί, κάνουν λάθος. Σκοπός του είναι να φορέσει «καπέλο» το πιο δύσκολο μέρος του Μνημονίου, στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές αμέσως μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Ευ. Βενιζέλο. Όπως ειπώθηκε, δεν συζήτησαν για νέα μέτρα το 2012. Είπαν ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα εξειδικευτούν τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο. Αν θυμάστε το Μεσοπρόθεσμο είχε γενικές περιγραφές των οικονομικών πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος. Ότι άλλα μέτρα δε θα υπάρξουν και μόνο όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο που, όμως, κανείς δεν είχε καταλάβει τι ψηφίζει.

Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, δεν είναι… νέα είναι τα «κρυφά» του Μεσοπροθέσμου, τα οποία αποκαλύπτονται ωστόσο από την έκθεση της τρόικας που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα (δείτε γι αυτήν στη συνέχεια)

Μπορεί να μην έχει μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, έχει όμως, περικοπές δαπανών και άλλες απίστευτες προβλέψεις για μισθούς και συντάξεις που θα αγγίξουν τα 30 δις ευρώ.

Αν δεν καταλάβαμε καλά, όταν περνούσε το Μεσοπρόθεσμο, είχε τέτοια μέτρα. Και τώρα ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Δεσμεύτηκαν με το Μεσοπρόθεσμο να φέρουν την Ελλάδα ανάποδα και θα φύγουν από την εξουσία για να εφαρμόσει ο Σαμαράς αποφασισμένα μέτρα;

Ντροπή.

Μέτρα …29 δισ. θέλει το ΔΝΤ μέχρι το 2014!!!

Έκθεση – σοκ για την Ελλάδα των επόμενων ετών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αν και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη -κυρίως στην υπερβολική φορολόγηση- εντούτοις μας ετοιμάζει «κοστούμι μέτρων ύψους 29 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

Η έκθεση συνοδεύει την έγκριση της δόσης των 2,2 δισ. ευρώ και έχει ένα σημείο που επιβεβαιώνει όλα όσα γράφονται για μαύρη τρύπα πάνω από 3 δισ. ευρώ για την οποία θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 6% φέτος (πριν λίγες εβδομάδες προέβλεπαν 5,5%) και για 3% του χρόνου. Ο Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα δε μίλησε για νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, ωστόσο, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Το γεγονός και μόνο ότι το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Ελλάδας την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Ο Τόμσεν και πάλι δεν μίλησε για νέα φορολογία, επέμεινε στην επιτυχία του PSI τονίζοντας πως μόνο έτσι
Keywords
Τυχαία Θέματα