Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στις 13 Οκτωβρίου 2021

To πολιτικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού δόθηκε χθες στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στους ιδεολογικούς ακρογωνιαίους λίθους της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας ότι το πολιτικό γονιδίωμα της παράταξης αντιστέκεται στις μεταλλάξεις.

Στην ουσία είπε τα πολιτικά αυτονόητα αναδεικνύοντας το ιστορικό βάθος τους με σαφείς χρονολογικές αναφορές σε συγκεκριμένες ρήσεις του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας σχετικά πάντοτε με την ιδεολογική βάση του κόμματος.

Ο Κώστας

Καραμανλής μίλησε περισσότερο ως «δημόσιος άνδρας» (statesman) και λιγότερο ως «πολιτικός» (politician).

Οι ευχές του προς την Φώφη Γεννηματά στην αρχή της ομιλίας του ανέδειξαν την ευρύτερη αναφορά του στο «όλο» του πολιτικού κόσμου (ιστορικά , στις δύο μεγάλες αστικές πολιτικές παρατάξεις) και όχι απλώς στο «όλο» της Νέας Δημοκρατίας.

Η αναφορά του στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή υπενθύμισε, επίσης, την παρουσία και τον ρόλο της νέας γενιάς των «καραμανλήδων» στην Νέα Δημοκρατία.

Η σημειολογία της οικογενειακής παρουσίας του (συνοδευόταν από την σύζυγο και τα δύο παιδιά του) πρόσθεσαν μια νέα και ενδιαφέρουσα παράμετρο στην δημόσια εικόνα του.

Η ομιλία του Αχιλλέα Καραμανλή με την εξιστόρηση γεγονότος του οποίου υπήρξε αυτήκοος μάρτυς το 1932 (η συνομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον πατέρα τους) τόνισε εμφατικά την ιστορική συνέχεια της οικογένειας των μακεδόνων πολιτικών και τον ρόλο της στην νεότερη Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Καραμανλής αφορούσε στην πρώτη κάθοδο του αδελφού τους στην πολιτική, στις εκλογές του 1935.

Επρόκειτο για τις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν με αποχή του κόμματος των Φιλελευθέρων μετά το αποτυχημένο κίνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σηματοδότησαν, δηλαδή, την ιστορική ρήξη της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την παράταξη του Ελευθερίου Βενιζέλου και τους συνεχιστές της.

Υ.Γ-1 Δείτε τα βίντεο με αποσπάσματα από τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αχιλλέα Καραμανλή

Υ.Γ-2 Μπορείτε να ακούσετε το σχετικό ρεπορτάζ όπως παρουσιάστηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3 FM»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα