Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη χθεσινή δοκιμή πυραύλου από τις ΗΠΑ, όμως τονίζει ότι δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών

Η Ρωσία δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών και δεν θα αναπτύξει τους πυραύλους της πουθενά αν δεν το κάνουν πρώτα οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ μιλώντας στο Sputnik, μία ημέρα αφού το Πεντάγωνο προχώρησε στη δοκιμή ενός συμβατικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που απαγορευόταν βάσει της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού INF.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η δοκιμή του πυραύλου Κρουζ διεξήχθη την Κυριακή από το νησί

Σαν Νίκολας, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Ο πύραυλος διένυσε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων.

«Υποθέταμε ότι η κατάσταση θα εξελισσόταν ακριβώς έτσι. Δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε μια ακριβή κούρσα εξοπλισμών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν χθες από τη Γαλλία, επιβεβαιώνουμε τη σθεναρή δέσμευσή μας στο μονομερές μορατόριουμ ανάπτυξης αντίστοιχων συστημάτων (…) μέχρις ότου οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοια συστήματα οπουδήποτε στον κόσμο», επεσήμανε ο Ριαμπκόφ.

«Λυπούμαστε για όλα αυτά. Οι ΗΠΑ παίρνουν με προκλητικό τρόπο την οδό της κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων, όμως δεν θα υποκύψουμε στις προκλήσεις», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

Η δοκιμή πυραύλου από τις ΗΠΑ θα αναθερμάνει την κούρσα των εξοπλισμών, εκτιμά το Πεκίνο

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς θα προκαλέσει την αναθέρμανση της κούρσας των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «μιας κλιμάκωσης των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων».

Η αμερικανική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ανοικτά της Καλιφόρνιας «θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γκενγκ Σουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκτόξευση του πυραύλου, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της συνθήκης εξοπλισμών INF την οποία κατήγγειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, «αποδεικνύει πως ο αληθινός σκοπός της αμερικανικής αποχώρησης ήταν (...) να προχωρήσει χωρίς επιφυλάξεις προς την ανάπτυξη πυραύλων και να αγωνιστεί για τη μονομερή στρατιωτική υπεροχή», είπε ο Γκενγκ.

Με όρους πολύ παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν λίγο νωρίτερα από τη Ρωσία, ο Κινέζος εκπρόσωπος εκτίμησε πως η χειρονομία της Ουάσινγκτον θα «αναθερμάνει την κούρσα των εξοπλισμών και θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, κάτι που θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα