Η μέρα με τη νύχτα ΣΥΡΙΖΑ - αντιπολίτευση για τις αρθροσκοπήσεις

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν κυβέρνηση κι αντιπολίτευση - ιδίως αξιωματική - επί της υπόθεσης των αρθροσκοπήσεων στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, καταθέτοντας διαφορετικά πορίσματα και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.


Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε δια του εισηγητή του Ανδρέα Μιχαηλίδη στη γραμμή του πορίσματός της για περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, του βουλευτή Μάριου Σαλμά και μη πολιτικών προσώπων σχετικά με τη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, κάνοντας

λόγο για «τυπικό δείγμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος» και «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης υπερκοστολόγησής της και συμπαιγνίας από τις οποίες ζημιώθηκε το δημόσιο».

Για τον κ. Βορίδη σημειώθηκε ότι ελέγχεται για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της εισήγησης του ΚΕΣΥ για το ύψος αποζημίωσης της επίμαχης εξέτασης στα 1.500 ευρώ και παράκαμψη των αντιρρήσεων των διευθύνσεων του υπουργείου, ενώ για τον κ. Σαλμά έγινε λόγος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και υπόνοιες προσπόρισης οικονομικού οφέλους με την προώθηση της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, παρότι δεν ασκούσε εξουσία την επίμαχη περίοδο.

Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν τα συμπεράσματα που διατύπωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εκ μέρους της ΝΔ, καταθέτοντας ξεχωριστό πόρισμα και βάζοντας αντιστοίχως στο «κάδρο» Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με τη ΝΔ από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το αποδεικτικό υλικό δεν προκύπτουν ούτε πολιτικές ούτε ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο κατά την περίοδο 1997- 2014. Για τον Μάκη Βορίδη μάλιστα τόνισε το γεγονός ότι υιοθέτησε απλώς την ομόφωνη εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ΕΣΥ (ΚΕΣΥ) το οποίο δεν συνιστά κομματικό αλλά αρμόδιο εξειδικευμένο όργανο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απέρριψε κατηγορηματικά και τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί ζημίας του δημοσίου, τονίζοντας μάλιστα πως αν υποτεθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ελεγχθεί για ευθύνες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Ξανθός – Πολάκης), καθώς οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις έγιναν και αποζημιώθηκαν με την τιμή των 1.500 ευρώ την περίοδο 2015-2016, παρότι όπως υπογράμμισε η υπουργική απόφαση Βορίδη για την κοστολόγησή της θα μπορούσε - αν διαπιστωνόταν κάτι μεμπτό - να έχει ανακληθεί οποτεδήποτε με νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση.

Διερεύνηση κατά τη ΝΔ χρήζει και η απόφαση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για την «αυθαίρετη» επανακοστολόγηση της εξέτασης προς τα κάτω στα 300 ευρώ χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να μη βρίσκει ιδιώτη πάροχο να την προσφέρει, με τον κ. Κεφαλογιάννη να καταγγέλλει μάλιστα ότι η διαδικασία έγινε με «κομματικές μεθοδεύσεις» μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην Εξεταστική Επιτροπή το 2016.

Περαιτέρω διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, εκτιμά ότι απαιτείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως σημείωσε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας, ωστόσο, πως αν και η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ γεννά ερωτηματικά, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν δόλο, μεθόδευση ή συμπαιγνία για να τεκμηριωθούν ποινικά αδικήματα για οποιοδήποτε πρόσωπο.

Στο διαχρονικά αντιλαϊκό πλαίσιο της υγείας, που ωθεί το λαό στον ιδιωτικό τομέα, εστίασε την κριτική του ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ακολουθώντας τη γραμμή της διαβίβασης του φακέλου στη Δικαιοσύνη, ώστε ώστε αυτή να αποδώσει ποινικές ευθύνες εφόσον αποδειχτούν ως τέτοιες.

Για χειροπιαστή απόδειξη ότι «ο δημόσιος τομέας ήταν φέουδο της τότε κυβέρνησης, λειτουργούσαν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας για να εξυπηρετηθούν οι δικοί μας άνθρωποι», έκανε λόγο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι οι κ.κ. Βορίδης και Γρηγοράκος που διαχειρίζονταν το 2014 το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας αγνόησαν τις αντιρρήσεις των διευθύνσεων του υπουργείου για την εισήγηση του ΚΕΣΥ σχετικά με την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Την άποψη ότι δεν προκύπτουν ούτε ποινικές ούτε πολιτικές ευθύνες για τον τότε Υπουργό Μάκη Βορίδη, διατύπωσε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι υιοθέτησε μία ομόφωνη απόφαση, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι διαδικασίες να μην είναι ασαφείς.

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου, πάντως λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ερμηνεύθηκε ως πρόθεση της πλειοψηφίας να διαβιβάσει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη. «Πρέπει να υπάρξει τιμωρία εκ μέρους της δικαιοσύνης. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τιμωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα