Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπόθεση Καμμένου για τη Σαουδική Αραβία

Μία ολόκληρη εβδομάδα έκανε για να φτάσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή και να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η δικογραφία κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένουσχετικά με τις συμβάσεις πώλησης εξοπλιστικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Σε αντίθεση με τη δικογραφία της Novartis που η όλη διαδικασία

κινήθηκε «αστραπή» σε μία μόλις ημέρα.

Γεγονός άκρως αποκαλυπτικό για τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την πολύκροτη υπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η δικογραφία είχε έρθει στη Βουλή από προχθές το βράδυ, αυτή ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια αργά χθες το μεσημέρι, κατά τον επίλογο της συνεδρίασης από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Καμμένο.

Το άγχος της κυβέρνησης να «σφραγίσει» διά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει την ενδελεχή εξέταση του θέματος διαφάνηκε από την πρώτη συζήτηση, όπως εξελίχθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είχε γίνει στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης που είχε καταθέσει η Ν.Δ. Στη συνέχεια, η υποβάθμιση συνεχίστηκε από τον ίδιο τον κ. Καμμένο, όταν στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα για να περάσει τη «ματαίωση» της απόφασης υλοποίησης της σύμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους…

Από εκεί και πέρα, το κυβερνητικό «μπλόκο» ανέλαβε να εφαρμόσει η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, που αναβάλλει διαρκώς να κάνει αποδεκτό μέχρι σήμερα το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν στην Επιτροπή για ακρόαση ο Π. Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και μια σειρά από άλλα εμπλεκόμενα άτομα, όπως ο φερόμενος ως μεσάζοντας έμπορος Βασίλης Παπαδόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής της ΚΥΠ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις συμβάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής προσπάθειας για τη νομική διάσωση του υπουργού Αμυνας είναι η απόφαση που ελήφθη για την ακύρωση εκτέλεσης της σύμβασης για την πώληση των 300.000 βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Μια σύμβαση που για την υλοποίησή της ο υπουργός -όπως έχει αποκαλυφθεί-χρειάστηκε να απειλήσει με Στρατοδικείο έναν ταξίαρχο, να επιμείνει ότι ο εμπλεκόμενος Βασίλης Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας παρόλο που η πρεσβεία μας άλλα υποστηρίζει, μέχρι και ελικόπτερο σήκωσε για να μεταφέρει στρατιωτικούς και στελέχη του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογράψουν στα γρήγορα τη συμφωνία…

Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ανάγκασαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης κλήθηκε να καταθέσει και ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, αλλά όμως δεν έχει εμφανιστεί στις εισαγγελικές αρχές. Από τις υπόλοιπες καταθέσεις η εισαγγελέας σχεδόν αμέσως σκόνταψε στο όνομα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, έτσι ήταν αναγκασμένη να διαχωρίσει την υπόθεση και να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή, καθώς ο κ. Καμμένος προστατεύεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο υπουργός πριν από δύο ημέρες, όταν ανακοινώθηκε ότι θα σταλεί η δικογραφία στη Βουλή, έστειλε μια επιστολή στην εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, με την οποία την ενημέρωσε ότι αποποιείται τις ευεργετικές διατάξεις για τους εν ενεργεία υπουργούς και της γνωστοποίησε ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης ως απλός πολίτης. Βέβαια, αυτή, όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, ήταν μια κίνηση με πολιτικό και μόνο πρόσημο, καθώς δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο νόμος από τους εισαγγελείς.

Στην ίδια κατεύθυνση χθες και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά την ανακοίνωση στην Ολομέλεια της έλευσης της δικογραφίας, προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να ενημερώσει ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από προχθές τον έχει ενημερώσει τηλεφωνικά ότι θα του στείλει επιστολή όπου θα γνωστοποιεί ότι επιθυμεί να μην υπαχθεί στην προστασία του άρθρου 86 του Συντάγματος και ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για ό,τι χρειάζεται για τη διερεύνηση του θέματος.

Σε ερώτηση πάντως στον Πρόεδρο της Βουλής εάν αυτή η επιστολή αλλάζει κάτι από τα όσα προβλέπονται από τον ΚτΒ σε σχέση με το να ζητήσουν 60 βουλευτές τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή με 30 υπογραφές τη σύσταση Προκαταρκτικής, ο κ. Βούτσης απάντησε «όχι» και την χαρακτήρισε ως «μια ανθρώπινη και πολιτική κίνηση, ένα σήμα προς τη Δικαιοσύνη από τον ίδιο ότι είναι διατεθειμένος για τα ζητήματα που αναφέρονται στη δικογραφία να τα αντιμετωπίσει ως απλός πολίτης»…

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που είχε μια πρώτη επαφή με τη δικογραφία, ανέφερε πως «τα όσα καταγγέλλονται είναι σοβαρές καταγγελίες από σοβαρούς ανθρώπους και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για μια ενδελεχή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας».

Διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει η Ν.Δ., καθώς «τώρα είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης και της αξιολόγησης της δικογραφίας. Η δικογραφία δεν είναι μια κατάθεση, όπως λεγόταν, αλλά πολλές καταθέσεις από στρατιωτικούς και από εμπλεκόμενους που παρουσιάζει ο καθένας τη δική του εκδοχή. Είναι μια πολυσέλιδη δικογραφία». Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει λάβει αντίγραφο της δικογραφίας, τόνισε: «Τα μέτρα περιφρούρησης της δικογραφίας αυτής είναι πιο αυστηρά από αυτά της άλλης δικογραφίας της Novartis, που οι περισσότεροι από εσάς έχετε φωτογραφίες στα κινητά σας από πολλές σελίδες από τις καταθέσεις».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα