Η κυβέρνηση Μακρόν αποκάλυψε το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας

Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε τα αμφισβητούμενα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας για την ελευθέρωση της δυσλειτουργικής αγοράς εργασίας της χώρας, σε μια κίνηση που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, εν μέσω αρνητικών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ περιλαμβάνουν ανώτατο όριο για τις αποζημιώσεις που μπορούν να καταβάλουν

οι εργοδότες σε περίπτωση παράνομων απολύσεων και μείωση του καθεστώτος περιορισμού από δύο χρόνια σε ένα έτος για τους εργαζόμενους. Οι πολυεθνικές εταιρείες θα είναι σε θέση να κλείσουν τα γαλλικά εργοστάσια με ζημίες ευκολότερα. Οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους - που καλύπτουν το 95% των γαλλικών εταιρειών - θα μπορέσουν να παρακάμψουν τα συνδικάτα για να διαπραγματευτούν τις συνθήκες εργασίας. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορέσουν να επιτύχουν πιο συγκεκριμένες συμφωνίες με συνδικάτα, αντί να πρέπει να συμμορφωθούν με αυστηρότερους τομεακούς κανόνες και θα είναι σε θέση να οργανώσουν δημοψηφίσματα μεταξύ των εργαζομένων για να ξεπεράσουν τυχόν αποτυχίες στην επίτευξη συμφωνιών.

Ο Φιλίπ δήλωσε ότι τα μέτρα "αποσκοπούν στην αποκατάσταση των χαμένων χρόνων". "Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και προβολή στους εργοδότες και περισσότερες εγγυήσεις στους εργαζομένους", ανέφερε. Τα μέτρα είναι κεντρικά στο σχέδιο του Μακρόν να καταστήσει τη Γαλλία ελκυστικότερη για τους ξένους επενδυτές και να αντιμετωπίσει ποσοστό ανεργίας άνω του 9%. Η μεταρρύθμιση έχει επίσης σχεδιαστεί για να δείξει την ανανεωμένη αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καθορίσει την οικονομία της - προϋπόθεση για να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο να υποστηρίξουν περισσότερα κίνητρα και περισσότερους προστατευτικούς κανόνες εργασίας σε επίπεδο ΕΕ.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην "απελευθέρωση της ενέργειας" της Γαλλίας και στη λήξη της "απάτης" μιας χώρας που "είναι σκληρή με τους αδύναμους, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για την ισότητα". Η Γαλλία ήταν "γεμάτη από κανόνες και προνόμια" και "άδικη και αναποτελεσματική", ανέφερε ο Μακρόν στο περιοδικό Le Point. Οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα. Έρχονται σε μια στιγμή που η δημοτικότητα του Μακρόν έχει βυθιστεί. Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους λένε τώρα ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον 39χρονο κεντρώο πρόεδρο, ο οποίος νίκησε την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις εκλογές του Μαΐου.

Ο Μακρόν δήλωσε στο Le Point ότι "θα πρέπει να ανεχτεί επί μήνες την ανυπομονησία του λαού", έως ότου οι μεταρρυθμίσεις τεθούν σε ισχύ. Μετά από ένα καλοκαίρι διαβουλεύσεων, δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας -τα Confederation Francaise Democratique du Travail και Force Ouvriere- έδωσαν σιωπηρή υποστήριξη στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού, έχοντας επίγνωση ότι η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι, δεδομένης της μεγάλης πλειοψηφίας της στο κοινοβούλιο. Το CFDT και το FO λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις βλάπτουν τη δύναμη των συνδικάτων, αλλά δέχονται ότι περισσότερες συμφωνίες για τα εργασιακά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός των επιχειρήσεων. Έχουν εξασφαλίσει αύξηση των πακέτων αποχώρησης που πρέπει να πληρώσουν οι εργοδότες.

Οι περισσότεροι εργοδότες θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται τη συγκατάθεση των συνδικάτων που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εργαζομένων για να κλείνουν συμφωνίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας. Το σκληροπυρηνικό CGT αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις, ζητώντας μια ημέρα απεργίας στις 12 Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο ξεκίνησε πέρυσι διαμαρτυρίες εναντίον μιας λιγότερο φιλόδοξης μεταρρύθμισης για τα εργασιακά που πραγματοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ, ο εντελώς αντιδημοφιλής προκάτοχος του Μακρόν.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα