Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ισπανία για τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο "εμφυλίου πολέμου" στην Καταλονία, καθώς οι φόβοι αυξήθηκαν σε μια διαφαινόμενη δήλωση ανεξαρτησίας και μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους. Ενώ πέρασε μια ακόμα μέρα χωρίς ένδειξη διαλόγου και τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πιέζουν για την ανακήρυξη μιας Δημοκρατίας της Καταλονίας ήδη από τη Δευτέρα, ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος, προέτρεψε τις δύο πλευρές να μιλήσουν.

"Η κατάσταση είναι

πολύ, πολύ ανησυχητική. Ένας εμφύλιος πόλεμος σχεδιάζεται στη μέση της Ευρώπης", δήλωσε ο Έτινγκερ από το Μόναχο. "Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης", συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μεσολαβήσει μόνο στις συνομιλίες "εάν της ζητηθεί".

Και ενώ η ένταση αυξάνεται καθώς η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν έτοιμη να βυθίσει την Καταλονία στο άγνωστο, η Banco Sabadell, ο πέμπτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ισπανία, ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρει την έδρα της στο Αλικάντε. Επίσης, η CaixaBank εξέτασε τις επιλογές, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Mundo, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης στις Βαλεαρίδες Νήσους, αν η ανακήρυξη ανεξαρτησίας προκαλούσε στην Καταλονία κατάσταση νομικού χάους. Η ασφαλιστική Catalan Occidente δήλωσε επίσης ότι ήταν έτοιμη να λάβει "όλες τις απαραίτητες αποφάσεις" ανάλογα "με την εξέλιξη των γεγονότων".

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης φάνηκε ότι προσπαθεί να διευκολύνει την έξοδο, προετοιμάζοντας ένα διάταγμα για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη νομική τους βάση από την Καταλονία χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης. Το διάταγμα αναμένεται να εγκριθεί σήμερα. Ο υπουργός οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος επεσήμανε ότι οι κινήσεις των τραπεζών αποτελούν μέτρο της αστάθειας που προκάλεσε η Καταλονία από την κρίση της ανεξαρτησίας. "Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη για το πόσο τρελή είναι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας", δήλωσε στο Bloomberg News.

Υπήρξε αβεβαιότητα την Πέμπτη για το πότε θα μπορούσε να γίνει μια δήλωση ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο της Καταλονίας πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα και το CUP, ο μικρότερος εταίρος της περιφερειακής κυβέρνησης, πιέζει για να γίνει τότε η δήλωση. Την Πέμπτη, όμως, το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε την αναστολή της συνεδρίασης - αν και η απόφαση, όπως και αυτή για την απαγόρευση του δημοψηφίσματος- είναι απίθανο να ληφθεί υπόψη.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, αξιοσημείωτα παρέλειψε να αναφέρει το ζήτημα σε μια ομιλία του την Τετάρτη, ενώ η αρχηγός του κοινοβουλίου δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι η δήλωση ανεξαρτησίας θα γίνει τη Δευτέρας. Οι ελπίδες για συνομιλίες είχαν επιβραδυνθεί από τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι η λύση στην κρίση ήταν η "ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα" και η επιβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει δήλωση ανεξαρτησίας.

Στο ισπανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση του μετά το Brexit. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ορισμένα διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν γίνει όλο και πιο δύσπιστα στο να επενδύσουν στην Ισπανία. Ο Ξαβιέρ Ανταμ, βρετανός χρηματοοικονομικός επενδυτής με έδρα την Καταλονία, δήλωσε στην Telegraph ότι αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα έργα της εταιρείας του στην Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που θεωρεί ως "μεσαιωνική" αντίδραση της Μαδρίτης στην κρίση.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα