Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ευρωζώνη

 Η Κίνα υποσχέθηκε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υπόσχεση δόθηκε σε συνάντηση κορυφής, που έγινε την 14/2 στο Πεκίνο, μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε πως η χώρα του αποτελεί κορυφαίο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, και γι αυτό θέλει να επεκτείνει την εμπλοκή της στην προσπάθεια σταθεροποίησης των καταχρεωμένων οικονομιών της ευρωζώνης. Δεν έκανε όμως κάποια σαφή αναφορά, σε σχέση με συμμετοχή της Κίνας στο ταμείο ευρωπαϊκής διάσωσης.

Όπως είπε, «η Κίνα θέλει ειλικρινά, και αποφασιστικά, να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, και διατηρεί την εμπιστοσύνη της τόσο στο ευρώ, όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία… Στηρίζουμε την οικονομική πειθαρχία της Ευρώπης, και ελπίζουμε πως θα υπάρξουν θετικά και επωφελή αποτελέσματα».

Η Κίνα διαθέτει τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθεματικά στον πλανήτη, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βάλει στο μάτι κάποια από αυτά, ώστε να ενισχυθεί το έκτακτο ταμείο διάσωσης, που ήδη διαθέτει περίπου €500 δισ.

Λίγο πριν την παραπάνω συνάντηση (13/2), ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, και της Σλοβακίας, ενώ χαρακτήρισε αρνητικές τις προοπτικές της Γαλλίας, της Αυστρίας, και της Βρετανίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θέση της Κίνας απέναντι στα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα. «Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα του Πεκίνου, και ελπίζουμε στην συνεργασία μαζί του, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στην ευρωζώνη», είπε.

Ανάλογα εκφράστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, που όπως είπε, «οι οικονομικές μοίρες της Ευρώπης και της Κίνας είναι αλληλένδετες».

Και συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρώπη χαίρεται με την επιτυχία της Κίνας… στην οποία έχει συνεισφέρει, αφού η κινεζική οικονομία έχει ωφεληθεί από τις ανοιχτές πολιτικές και αγορές της ΕΕ».
Πάντως, το ΔΝΤ τόνισε την περασμένη εβδομάδα, πως μια ύφεση στην Ευρώπη, θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 50% της κινεζικής ανάπτυξης.
Ο Van Rompuy ζήτησε περισσότερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, καθώς και μια  πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ασιατική χώρα.

Παράλληλα, ζήτησε από το Πεκίνο να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά στο ζήτημα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν, αλλά και να στηρίξει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο θέμα της Συρίας.

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Van Rompuy ανέφερε ότι αυτό συζητήθηκε, χωρίς όμως να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό τον όρο ότι «ένας τέτοιος διάλογος θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού και αντικειμενικότητας, έτσι ώστε να ε

Keywords
Τυχαία Θέματα