Η κατολίσθηση στο Αμύνταιο «γκρεμίζει» με ζημιές 1 δισ. ευρώ και την ΔΕΗ [βίντεο]

Στη σύσταση του εδάφους, στα ρήγματα της περιοχής και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες αποδίδουν οι ειδικοί τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε προχθές το πρωί στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κατολίσθηση που έχει ποτέ σημειωθεί σε ορυχείο και υπολογίζεται ότι κατέρρευσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος! Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά 220 κάτοικοι από το γειτονικό χωριό Ανάργυροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές.

Το
κόστος

Εικάζεται ότι η κατολίσθηση μπορεί να κοστίσει στη ΔΕΗ σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς θάφτηκαν τέσσερις γερανοί της (200 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας), η απομάκρυνση των χωμάτων μπορεί να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει το μισό λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι.

Στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση δεν γίνονταν εργασίες από τη ΔΕΗ. Ηταν εντός του λιγνιτικού πεδίου και του ορυχείου, αλλά δεν έβγαζαν λιγνίτη. Η ΔΕΗ είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης. Αλλωστε, οι ρωγμές στα σπίτια των Αναργύρων είχαν πολλαπλασιαστεί. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τέσσερις από τους έξι τεράστιους γερανούς!

Οι λόγοι

Τρεις φέρονται να είναι οι κύριοι και συνδυαστικοί λόγοι της καταστροφής:

* Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα στελέχη των οποίων δεν έδιναν από το 2011 το «πράσινο φως» για έναρξη εργασιών εξόρυξης λιγνίτη από το συγκεκριμένο σημείο. Από το 2011 υπήρχαν πολλές διάσπαρτες τομές που έκαναν οι αρχαιολόγοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη «πίεση» στην πλαγιά.

* Τα ρήγματα της περιοχής, τα οποία είναι γνωστά στα στελέχη της ΔΕΗ.

* Η σύσταση του εδάφους, καθώς πρόκειται για αμμώδη χώματα.

Θα γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων

Μετά την κατολίσθηση όλοι οι «αρμόδιοι» έσπευσαν στην περιοχή. Από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη έως τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Το ένα ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί η ΔΕΗ την υπάρχουσα κατάσταση, το άλλο -και προφανώς πιο σημαντικό- είναι τι θα γίνει με την εξαγγελθείσα και πολυδιαφημιζόμενη μετεγκατάσταση των κατοίκων των Αναργύρων. Η πολιτική απόφαση έχει παρθεί πριν από χρόνια, αλλά η υλοποίησή της δεν έγινε γιατί ούτε το υπουργείο ούτε η ΔΕΗ θέλησαν να πληρώσουν για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων από τους Αναργύρους στο Κουρί Πτολεμαΐδας.

Μόλις πριν από τρεις μήνες, ο Γιώργος Σταθάκης είχε δεχθεί φορείς της περιοχής για να συζητήσουν για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων. Τότε ο υπουργός είχε προχωρήσει σε… αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις αποφεύγοντας να δεσμευτεί. Ομως χθες όχι μόνο έσπευσε στους Αναργύρους, αλλά έδωσε και λύση! Το υπουργείο με ανακοίνωσή του (όπου παρεμπιπτόντως το όνομα του προέδρου της ΔΕΗ ήταν λάθος!) έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. «Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση», αποφάσισε -δυστυχώς μετά την καταστροφή- ο κ. Σταθάκης.

Αριθμοί

-220 κάτοικοι των Αναργύρων φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας
-80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ήταν η κατολίσθηση

-1 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στη ΔΕΗ η κατολίσθηση του Σαββάτου
-5.300.000 δρομολόγια θα πρέπει να κάνουν τα φορτηγά για να μετακινήσουν τον όγκο της κατολίσθησης
-100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στη ΔΕΗ η απομάκρυνση των χωμάτων
-4 τεράστιοι καδοφόροι γερανοί θάφτηκαν κάτω από τα χώματα

-200 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε καδοφόρος γερανός

Πρόεδρος ΔΕΗ: Υπερβολική η εκτίμηση για το ύψος της ζημιάς στο Αμύνταιο

«Είναι σημαντικός ο κλυδωνισμός αλλά θα τον απορροφήσουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σήμερα το πρωί, αναφερόμενος στην κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο στο Αμύνταιο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που συνεδρίασε σήμερα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι υπερβολικές και δεν έχουν όπως είπε σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγές της επιχείρησης προσδιόριζαν το ύψος της ζημιάς μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων της κοινότητας Αναργύρων (το 50% του οποίου επωμίζεται η ΔΕΗ) στην περιοχή των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα στην περιοχή, η οποία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών ενώ μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε 15 ημέρες.

Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κατολίσθηση στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ενδείξεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση του πρώτου ρήγματος οδήγησαν στην απομάκρυνση τόσο του προσωπικού όσο και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού από τα σημεία που θεωρούνταν επικίνδυνα. Ωστόσο και αυτά αποδείχτηκαν επισφαλή μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος.

Το κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη εξακολουθεί να είναι απολήψιμο και σε ποιο βαθμό είναι επισκευάσιμες οι ζημιές που έχει υποστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (εκσκαφείς).

Ο εξοπλισμός αυτός έχει αποσβεστεί δηλαδή δεν έχει λογιστική αξία, ωστόσο έχει αξία χρήσης και επιπροσθέτως αξία αντικατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ το κοίτασμα λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου είχε μέγεθος 30 εκατ. τον. Υπάρχει ωστόσο κοίτασμα μέγεθος 4,5 εκατομμυρίων τόνων το οποίο είναι ανέπαφο και μπορεί να τροφοδοτεί τις μονάδες του σταθμού Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με όριο τις 17.000 ώρες για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι να λειτουργεί το σταθμό το χειμώνα, σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του σταθμού προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της πόλης.

Στο ορυχείο του Αμυνταίου εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την κατολίσθηση θα παραμείνουν εκεί μόνο οι απολύτως απαραίτητοι και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν για εργασία στα λοιπά ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε, εξάλλου, σήμερα την πρόταση για σύσταση ενεχύρου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ έναντι των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ. Η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα οπότε όπως είπε ο κ Παναγιωτάκης αναμένεται να αποκατασταθεί και η κανονικότητα στις πληρωμές. Η ΔΕΗ, όπως είπε, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και αναμένεται η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από τη ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει και τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από κατανάλωση ρεύματος.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα