Η Γερμανία απαγορεύει στον Ερντογάν να δώσει ομιλία στο πλαίσιο της G20 σε υποστηρικτές του

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει ομιλία στους οπαδούς τους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση την Πέμπτη. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια εμφάνιση στη Γερμανία δεν είναι δυνατή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα, σύμφωνα με την Die Welt.

Ένας λόγος που

εμποδίζουν τον Τούρκο πρόεδρος να μιλήσει, όπως είπε ο Γκάμπριελ, είναι ότι κανένας μη ηγέτης της ΕΕ δεν θα πρέπει να μπορεί να δώσει ομιλία στη Γερμανία πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο, ειδικά όταν επιδιώκει να προκαλέσει "εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις ... στη Γερμανία".

Ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν ήθελε να εμφανιστεί ο Ερντογάν μπροστά στους υποστηρικτές του. Ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, ένας εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επέκρινε τους Γερμανούς πολιτικούς για την απαγόρευση της ομιλίας. "Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία κάνουν απαράδεκτα σχόλια με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς", δήλωσε. Αμφισβήτησε επίσης τις παρατηρήσεις του Σουλτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιανουάριο. "Η προσέγγιση του προσώπου που προήδρευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ... υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο της νοοτροπίας που αντιμετωπίζουμε και των διπλών προτύπων", δήλωσε ο Μουφτούογλου.

"Οι ξένοι πολιτικοί, που ακολουθούν τις αξίες μας στο εσωτερικό, δεν πρέπει να έχουν μια σκηνή για ομιλίες στη Γερμανία", είπε ο Σουλτς. Και άλλες χώρες της ΕΕ απαγόρευσαν σε Τούρκους πολιτικούς να δώσουν ομιλίες στη Γερμανία κατά τη διάρκεια ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο που ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα