Η Ευρώπη επεξεργάζεται Plan B για να παρακάμψει Ουγγαρία και Πολωνία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν ένα εφεδρικό σχέδιο που θα μπορεί να αποκλείσει την Ουγγαρία και την Πολωνία από το Ταμείο Ανάκαμψης και να κρατήσει σε ισχύ τον όρο της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου στον οποίο αντιστέκονται σθεναρά.

Οι δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης διατηρούν το βέτο τους επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

και του Ταμείου Ανάκαμψης, εγείροντας εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Με την Βαρσοβία να δηλώνει τώρα ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τα κεφάλαια στήριξης και την Βουδαπέστη να είναι έτοιμη να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν χωρίς ομοφωνία μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών, οι αξιωματούχοι του μπλοκ εστιάζουν τώρα σε αυτό που αποκαλούν "Plan B".

Αυτό θα περιλαμβάνει να αποκλειστούν η Ουγγαρία και η Πολωνία από το ταμείο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, αφαιρώντας τους το "όπλο" του βέτο επί του σχεδίου δαπανών ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, και να βρεθεί ένας τρόπος να διοχετευτούν τα κεφάλαια στις περισσότερο πληγείσες από την πανδημία χώρες χωρίς καθυστέρηση.

"Εάν δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε μπορεί να κάνουμε και χωρίς αυτούς", δήλωσε ο Manfred Weber, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, στην τηλεόραση του Bloomberg. "Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα για τις ίδιες τους τις χώρες".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν Σύνοδο στις 10 Δεκεμβρίου και εκεί πιθανότατα θα επιχειρήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη που επηρεάζει το συνολικό σχέδιο δαπανών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα