Η «ευρωφρίκη» του Τσίπρα

Μία νέα έκφραση φαίνεται πως προστέθηκε στο λεξιλόγιο των Γερμανών μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών… Πρόκειται για το «Euro-Schreck» («ευρωφρίκη»), με την οποία πολλά γερμανικά μέσα υποδέχτηκαν τη νίκη Τσίπρα. «Νίκη για τους ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», γράφει η Bild στο κεντρικό της άρθρο για τις ελληνικές εκλογές και στη συνέχεια παραθέτει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων, βάσει των exit polls. «Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας» αναφέρει η εφημερίδα. «Η μετατόπιση προς τα αριστερά θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, καθώς ο Τσίπρας θέλει να τελειώσει το σχέδιο λιτότητας και καλεί για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Η βρετανική Telegraph πάλι κάνει λόγο για τον «Έλληνα Τσε Γκεβάρα που σκοπεύει να γκρεμίσει την Ευρώπη». Η εφημερίδα αναφέρεται στο… ταπεινό παρελθόν του Τσίπρα, από την οδό Αρμονίας στην Κυψέλη, γράφοντας ότι «η αρμονία στην Ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του».

«Ξεκάθαρη νίκη για τον αριστερό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τα προγνωστικά των exit polls. Σε άρθρο της με τίτλο «υπερδοσολογία ελπίδας» κάνει λόγο για τις παγκόσμιες… πρωτοτυπίες επίλυσης του χρέους, όπως η εκτύπωση χρημάτων που πρότεινε η Ραχήλ Μακρή και οι απόψεις Βαρουφάκη.

Το Spiegel κάνει λόγο για «αριστερή στροφή» και επισημαίνει ότι οι πολιτικές Τσίπρα μπορεί να οδηγήσουν σε Grexit. Αναλύοντας το αποτέλεσμα, ο Guardian επισημαίνει ότι η ψήφος ήταν ένα σαφές μήνυμα κατά της λιτότητας. «Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται μια νέα αρχή, αλλά όλη η ευρωζώνη. Ήρθε η ώρα ο Βοράς να ακούσει το μήνυμα του Νότου», γράφει.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε ένα δραματικό ορόσημο για την Ευρώπη σε μια εποχή συνεχούς οικονομικής αδυναμίας που έχει προκαλέσει μια οργισμένη, λαϊκίστικη αντίδραση στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τις πολιτικές που απαιτούν θυσίες για να αντιμετωπιστεί η πειθαρχία στις αγορές, χωρίς τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ευημερία» γράφουν οι New York Times. «Ο Τσίπρας θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία και να λήξει τη λιτότητα» γράφει η εφημερίδα. «Αν όμως δεν επιτευχθεί το οικονομικό σχέδιο του και οι απαιτήσεις τους για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα», όπως επισημαίνει και o Jacob Funk Kirkegaard, καθηγητής του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα