Η Ελλάδα της κρίσης πληρώνει και το γαλλικό “Μάλι”;

Στις 20 Δεκεμβρίου 2012, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα απόφαση (UNSCR 2085), για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι από γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη και η εδαφική ακεραιότητα του.

Περίπου 20 ημέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα για αποστολή γαλλικών δυνάμεων. Έτσι στις 11 Ιανουαρίου 2013, η γαλλική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε τις πρώτες επιθέσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι υποχώρησαν

από τις στρατηγικές θέσεις που κατείχαν στο κεντρικό Μάλι και αποτράπηκε η επέλασή τους προς το νότο.

Το τρέχον χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη γαλλική επιχείρηση, που στόχο έχει την αναχαίτιση των ισλαμιστών ανταρτών και την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Μάλι, που ήταν στο παρελθόν γαλλική αποικία.

Τα γεγονότα αυτά δεν άφησαν αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και τα 27 κράτη-μέλη της συμφώνησαν στη συγκρότηση αποστολής για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EU Training Mission Mali).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των αφρικανικών χωρών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή. Στην αποστολή της ΕΕ θα συμμετάσχουν συνολικά περί τους 200 εκπαιδευτές καθώς και προσωπικό ασφαλείας. Η «EU Training Mission Mali (EUTM)» θα έχει αναπτυχθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα αποτελείται από δύναμη 450 ανδρών συνολικά, με Γάλλο διοικητή και έδρα το Bamako, για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι.

Γεγονός είναι, ότι η Γαλλία κατάφερε στην περίπτωση του Μάλι να εμπλέξει ενεργά την ΕΕ. Το κόστος της «EUTM» θα καλυφθεί από την κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ και αυτή η απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη Χώρα μας. Η ενδεχόμενη αποστολή στελεχών του Στρατού Ξηράς, αποτελεί επιπλέον παροχή στην επιχείρηση της ΕΕ και θα πρέπει να σταθμίσουμε το κόστος και το όφελος από αυτή.

Η Γαλλία έχει άμεσα συμφέροντα στην περιοχή των επιχειρήσεων , γιατί στον γειτονικό Νίγηρα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις τις γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Αρίβα και το Μάλι είναι η 3η στη σειρά χώρα παραγωγής χρυσού στην Αφρική, διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στο βορρά – επίκεντρο της διαμάχης – διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.

Η Ελλάδα εφόσον αποφασίσει να συμμετέχει – με προσωπικό- στην «EUTM» δεν θα πρέπει να περιορισθεί στοχεύοντας μόνο στην αύξηση του διπλωματικού της κεφαλαίου μεταξύ των εταίρων της στην ΕΕ. Η Χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει λίγο πιο κάτω και να ζητήσει χειροπιαστή υποστήριξη για την δύσκολη κρίση που περνά. Οι εταίροι μας στην ΕΕ θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η σκληρά δοκιμαζόμενη- από την κρίση- Ελλάδα προσπαθεί από το υστέρημα της να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εταίρων της- κοινή χρηματοδότηση- και επιπλέον να διαθέσει στελέχη στην «EUTM» που, ας μη κρυβόμαστε, έχει ουσιαστικά σκοπό την υποστήριξη των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή.

Αντιαμυντικός

ΥΓ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται, άλλη μία φορά, να ενισχύσουν την θέση της Χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι αποφασίζοντες για την τύχη τους και να τους εξασφαλίσουν, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τη θέση που τους αρμόζει ανάλογα με το έργο που παρέχουν, γιατί κράτος χωρίς στρατιωτική ισχύ δεν μπορεί να επιβιώσει στο σημερινό διεθνές σύστημα. Επομένως, οι κυβερνόντες θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της βάσης της κρατικής υπόστασης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και στη συνέχεια όλα τα άλλα που είναι εποικοδομήματα της βάσης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα