«Η Ελλάδα πέτυχε, αλλά θέλει κι άλλες αλλαγές»

09:54 7/2/2013 - Πηγή: Antinews

Η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 με τις περικοπές δαπανών, την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση του ελλείμματος, αλλά θα χρειαστεί ακόμη βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων) για να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει στην τελευταία του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Fitch,

προβλέποντας περαιτέρω συρρίκνωση 4% της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2013 και πρόσκαιρη εκτόξευση του ελληνικού χρέους στο 179% του ΑΕΠ, προτού αυτό αποκλιμακωθεί κοντά στο 124% το 2020.

Το θετικό είναι πως μόνο 1 στους 10 αναλυτές που συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα της Fitch προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της ευρωζώνης. (Σημειώνεται πως μετά την εξαγγελία πακέτου σωτηρίας 10 δισ. για την τέταρτη σε μέγεθος ολλανδική τράπεζα, η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Ολλανδίας διατηρώντας όμως την αξιολόγηση ΑΑΑ).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος το αυστριακό οικονομικό ινστιτούτο WiFo, προειδοποίησε πως η Ελλάδα ίσως να μην έχει ξεπεράσει τα χειρότερα. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Καρλ Αϊκινγκερ, χαρακτήρισε απαραίτητη μια αλλαγή στρατηγικής και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα, όχι με άλλα δάνεια και εγγυήσεις, αλλά μέσα από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. «Η σωρευτική ύφεση της τελευταίας πενταετίας στην Ελλάδα θα φτάσει το 23% και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι 28% χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. των 15», τόνισε το αυστριακό ινστιτούτο.

Γιάννης Παπαδάτος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα