Η Ελλάδα 25η διεθνώς σε αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού

Η Ελλάδα -με 117 κρούσματα- βρίσκεται στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV 2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ

(1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) και ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41). Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%) και ακολουθούν Ιράν (4,25%) και Κίνα (3,93%), ενώ η Ν. Κορέα έχει μόνο 0,8%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

Έκκληση ΕΟΔΥ προς τους πολίτες για ατομική προφύλαξη και κοινωνική ευθύνη

Eκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). "Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη", τονίζει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. "Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ' οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα".

Τονίζει επίσης, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό.

Πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΓΓΠΠ για τον κορονοϊό

Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορονοϊού όπως διαμορφώνεται, πιθανόν και μέσα στη διάρκεια της μέρας, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση με εντολή πρωθυπουργού και μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, μελετάται -αλλά μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η δημιουργία και ενός τέταρτου εποπτικού κέντρου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θα προΐσταται στον συντονισμό ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα τρία βασικά, κέντρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής:

Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.

Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.

Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δόκιμοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πριν από τρεις μέρες, ενώ πιθανότατα θα γίνουν και άλλα σεμινάρια για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, καθώς έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών που διαπιστώνεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό, ή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές, για την τήρηση της καραντίνας, ενώ βέβαια παραμένει σε λειτουργία και το τετραψήφιο νούμερο 1135 του ΕΟΔΥ.

Η επιλογή των δόκιμων πυροσβεστών έγινε για να μην λείψει κανένας μάχιμος από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ στο θέμα της ιχνηλάτησης χρησιμοποιούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες, καθώς είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν γενικοί και ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι που είναι οι υπηρετούντες των δύο Σωμάτων, προκειμένου να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο όλες οι ενέργειες και να τηρείται μυστικότητα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό όσοι στελεχώσουν τα κέντρα δίνουν όρκο στον ΕΟΔΥ για πλήρη εμπιστευτικότητα.

Σημειώνεται ότι στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε όλες πληροφορίες και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, η ΓΓΠΠ θα μπορεί να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για την δημόσια υγεία, ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάντα μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και φορείς για την υλοποίηση όλων των σχεδίων αυτών.

Για το θέμα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σήμερα ήταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Υγείας και των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά αναβλήθηκε λόγω μιας ακόμη σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαξίμου και θα τον αντικαταστήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας που έχει λάβει σχετικές οδηγίες.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον υφ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακη Σκέρτσο, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Ν. Κεραμέως: Ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεων διδασκαλία, απαντά το υπουργείο Παιδείας στην πρόκληση των κλειστών σχολείων λόγω κορονοϊού.

Όσον αφορά στα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη Γ' λυκείου, ενώ για τα πανεπιστήμια, πέραν των υφιστάμενων εργαλείων που διαθέτουν, παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του τρεις πλατφόρμες από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft.

«Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: Να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, αλλά και τους γονείς «να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει».

«Έχουν να γίνουν πολλά, αλλά μπορούμε με τη συμβολή όλων μας», πρόσθεσε.

«Ευχαριστώ θερμά τους παρόχους των νέων, δωρεάν, ψηφιακών εργαλείων, αλλά και όσους εργάστηκαν άοκνα, ώστε σε λίγες μέρες να ετοιμαστεί η υποδομή μίας καινοτόμου εκπαιδευτικής εμπειρίας. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δυσκολία, βγαίνοντας νικητές», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Το σχέδιο έρχεται να καλύψει την ανάγκη να διατηρήσουν οι μαθητές και οι φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία για το διάστημα που τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά. Πρόκειται για ένα «μεγάλο εγχείρημα», όπως το χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα αφορά το πότε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα μπει σε λειτουργία. Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι ενέργειες γίνονται άμεσα και ήδη από σήμερα θα αρχίσει να γίνεται η ενημέρωση προς τους διευθυντές των σχολείων για το πώς θα υλοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την τάξη της Γ' λυκείου. Οι διευθυντές, στη συνέχεια, θα κληθούν να ενημερώσουν τους μαθητές. Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η ενημέρωση των μαθητών και γενικότερα για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του σχεδίου σε όλες τις βαθμίδες ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο, η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.

Σύγχρονη διδασκαλία θεωρείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.

Ασύγχρονη θεωρείται η διδασκαλία, κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ανά βαθμίδα, προβλέπεται:

Για τα σχολεία

Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από τη Γ' λυκείου (λόγω των επερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Μετά την εφαρμογή της στη Γ' λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, βασική επιδίωξη είναι «να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της». Για αυτόν τον λόγο, οι διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

Όσον αφορά την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος»), που είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, το υπουργείο δρομολογεί την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

Για τα ΙΕΚ

Τα δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ήδη ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα. Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο, θα δοθεί προτεραιότητα στη δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Για τα πανεπιστήμια

Τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπλέον, το υπουργείο θα διαθέσει από την ερχόμενη εβδομάδα δύο εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Το ένα από αυτά αφορά τις προαναφερθείσες, υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Το δεύτερο αφορά τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, υπουργείο παιδείας, κορεα, γαλλια, ηπα, ΕΟΔΥ, εμφάνιση, gov, γγππ, γαδα, νέα, βρυξέλλες, σχολεια, cisco, google, microsoft, πανελλαδικες 2012, ιεκ, ΕΡΤ, βιβλια, μετρο, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, www.google.gr, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, το θεμα, γγππ, γερμανια, δημοσια ιεκ, δωρεαν, εργαλεια, ηπα, θεμα, ιεκ, ιραν, ισπανια, ιταλια, κινα, προγραμμα, υγεια, υπουργείο παιδείας, ωρα, microsoft, απε, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δοθει, εγινε, εκπαιδευση, ελβετια, εβδομαδα, ενημερωση, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, ερχεται, ευθυνη, υπηρεσιες, λειτουργια, λεπτομερειες, λειψει, ληψη, λογο, μαξιμου, νικη, νικο, νορβηγια, νοσοκομεια, παντα, πηγη, πλατφορμες, προβληματα, σεμιναρια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, σχολικα βιβλια, τρια, υλοποιηση, συμπτωματα, υπουργος παιδειας, χαλανδρι, ψηφιακη, ψηφιακο, cisco, εφαρμογη, ελληνικα, gov.gr, gov, υπουργειο, κυριακου, ομαδες, πληροφοριες, τηλε, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα