Η εισαγγελική έρευνα για το "Καλογρίτσας - Παππάς - γκέιτ" σπρώχνει την υπόθεση στην Βουλή και στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

14:40 8/7/2020 - Πηγή: Antinews

Ένα πλέγμα δικαστικών ερευνών προοιωνίζεται η μετακύλιση της υπόθεσης Καλογρίτσα - Παππά στα ποινικά δικαστήρια της χώρας, μετά τη μήνυση του πρώην "κόκκινου εργολάβου" κατά του Λιβανέζικου ομίλου CCC για "απάτη επί δικαστηρίων".

-Πρώτον καθίσταται σαφές ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο μια ιδιωτική διαφορά , όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κ.Καλογρίτσας και οι μάρτυρες που εμφανίζει (π.χ ο Κυριάκος Τόμπρας) αλλά μια υποκρύπτουσα "απάτη" σε μια δημόσια διαγωνιστική διαδικασία η οποία τελούσε σε "πλήρη γνώση και ενορχήστρωση του Μεγάρου Μαξίμου

και του Νίκου Παππά". Υποδεικνύει δηλαδή επ΄αυτού- εμμέσως πλην σαφώς- ηθική αυτουργία κυβερνητικών αξιωματούχων, από το White House, το Νίκο Παππά, ως το πρόσωπο με την κωδική ονομασία White Porsca .

-Δεύτερον, ο κ. Καλογρίτσας αποδέχεται επί της ουσίας, χωρίς να το λέει ευθέως, πως συνήργησε σε ξέπλυμα χρήματος εκ μέρους της αλλοδαπής εταιρίας, αφού όπως περιγράφει στην κατάθεσή του ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας (προτεινόμενος μάρτυρας εκ μέρους του Καλογρίτσα) στήθηκε η "εικονική υπεργολαβία" για να παρακαμφθούν οι έλεγχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ένορκη κατάθεση

Στην χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων έρχεται να προστεθεί και η κατάθεση του συνεργάτη του κ. Καλογρίτσα, του οικονομολόγου Κυριάκου Τόμπρα.

Μάλιστα στην κατάθεσή του, ο κ. Τόμπρας επιβεβαιώνει την εκδοχή Καλογρίτσα ότι η συναλλαγή των 3 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ εταιρίας του ίδιου και του κατασκευαστικού κολοσσού της οικογένειας Χούρι, ήταν όντως εικονική και στόχο είχε την χρηματοδότηση Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που - όπως αποκαλύπτει στην μετέπειτα μήνυσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας - έγινε με τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και του Νίκου Παππά.

Η συμφωνία των 50 εκατομμυρίων και ο φόβος για το "ξέπλυμα” χρήματος

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων, το όλο εγχείρημα κοστολογήθηκε στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όπως εξηγεί θα κατέλαβαν μισά-μισά ο Χρήστος Καλογρίτσας και η οικογένεια με καταγωγή από την Μέση Ανατολή, που βρίσκεται επικεφαλής του κατασκευαστικού κολοσσού CCC. Τo όλο εγχείρημα θα γινόταν από μία θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού, υπό τις οδηγίες - σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία - του Νίκου Παππά.

Η κατάθεση του οικονομολόγου φέρνει στο φως και νέα στοιχεία, αυτήν τη φορά για τους ύποπτους δρόμους που ακολούθησε η πρώτη χρηματοδότηση του Χρήστου Καλογρίτσα από τον κατασκευαστικό κολοσσό, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Τόμπρας, τα πρώτα 3 εκατομμύρια ευρώ που θα έστελνε ο κατασκευαστικός κολοσσός στον κ. Καλογρίτσα για την εγγυητική επιστολή, που ήταν απαραίτητη άμεσα για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, θα έμπαιναν σε μία διαφορετική εταιρία από αυτή που θα λάμβανε μέρος στον διαγωνισμό, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθούν από τις τράπεζες διαδικασίες έρευνας για ξέπλυμα χρήματος.

Αυτονόητο

Με βάση αυτά είναι αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη οφείλει κατ΄αρχήν να καλέσει τον κ.Καλογριτσα και τους μάρτυρες του να μιλήσουν για όσα καταγγέλλουν. Αυτό αυτομάτως θα θέσει σε εφαρμογή την αναγκαστική πρόβλεψη του συντάγματος για παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή εφόσον προσκρούσει η εισαγγελική έρευνα σε τυχόν ευθύνες υπουργών . Είναι δε προφανές πως η συζήτηση όλη ανοίγει το θέμα ακόμα και κοινοβουλευτικής έρευνας με ότι αυτό συνεπάγεται και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών του 2016: "Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες για ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές. Αλλά είναι καινούργια όλα αυτά; Είχα μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια, για τους δανεισμούς από την Τράπεζα Αττικής", ανέφερε χθές χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός (Skai 100,3).

Παράλληλα με βάση την μέχρι τώρα πρακτική της, είναι προφανές πως θα υπάρξει αντίδραση και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά παρέμβασης σε υποθέσεις μόνο από δημοσιεύματα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα