Η ΕΕ προτείνει εξουσίες έκτακτης ανάγκης ώστε η Κομισιόν να αποφύγει μια εφοδιαστική κρίση

Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη ενδέχεται να αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή βασικών προϊόντων και να αποθηκεύουν αγαθά σύμφωνα με προσχέδιο κανόνων της ΕΕ που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού.

Το προτεινόμενο μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά έρχεται ως απάντηση στα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απηχεί παρόμοια μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την

Ιαπωνία.

Η πρόταση αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση από τις επιχειρήσεις και ορισμένες χώρες της ΕΕ, που ανησυχούν ότι αυτό θα οδηγήσει την εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ να υπερβάλλει εαυτόν.

Το προσχέδιο κανόνων εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να διατάξει τα κράτη της ΕΕ να αναδιοργανώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσουν τις προμήθειες αγαθών που σχετίζονται με την κρίση το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ή του επαναπροσδιορισμού των υφιστάμενων παραγωγικών ικανοτήτων ή της δημιουργίας νέων και της διάθεσης στην αγορά αγαθών που σχετίζονται με την κρίση.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή ορισμένων κρίσιμων αγαθών.

Οι επικριτές λένε ότι οι κανόνες “μυρίζουν” κρατικό καπιταλισμό κινεζικού τύπου και μπορεί να παραβιάσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών και να αποκαλύπτουν εταιρικά μυστικά.

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ, ενώ εκείνες που δεν συμμορφώνονται με μια εντολή για την ιεράρχηση βασικών προϊόντων ενδέχεται να πληγούν με ημερήσιες περιοδικές χρηματικές ποινές ύψους 1,5% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Πηγή: capital.gr

The post Η ΕΕ προτείνει εξουσίες έκτακτης ανάγκης ώστε η Κομισιόν να αποφύγει μια εφοδιαστική κρίση appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα