Η ΕΕ κατέθεσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Προσφυγικό

19:41 2/3/2016 - Πηγή: Antinews

Το σχέδιο βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2018, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εντείνει το κλείσιμο των συνόρων μετά την άφιξη πάνω από ένα εκατομμύριο μεταναστών διά θαλάσσης

πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση της Αθήνας έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια, για να στεγάσει και να φροντίσει δεκάδες χιλιάδες που εξακολουθούν να καταφθάνουν και πλέον έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν εγκριθεί, θα δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος από τον ετήσιο προϋπολογισμό των 155 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο νέο σύστημα έκτακτης βοήθειας και άλλα 200 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος και το 2018.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι το πρόγραμμα δεν θα εκτρέψει τους πόρους από τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, από τον οποίο 1,1 εκατομμύρια δίνονται για βοήθεια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Επίσης, σημειώνουν ότι η ανακούφιση των δεινών των προσφύγων κοντά στις πατρίδες τους είναι ένα βασικό μέρος της στρατηγικής του μπλοκ των 28 εθνών, για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο φέτος, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι κάνοντας το σύντομο αλλά επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΕ για την επιβράδυνση της εισροής των προσφύγων και των μεταναστών και το μπλοκ θέλει η Άγκυρα να εξασφαλίσει ότι οι καθημερινές αφίξεις θα μειωθούν κάτω από 1.000, από 2.000-3.000 προς το παρόν.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, ο κύριος προορισμός για εκείνους που φθάνουν στην Ευρώπη, θέλει οι ροές να φτάσουν "σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο αριθμό" την ημέρα και όταν συμβεί αυτό, το Βερολίνο θα αρχίσει να δέχεται πρόσφυγες απ' ευθείας από την Τουρκία για επανεγκατάσταση - μια προσπάθεια για την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και όχι της συνεχούς και χαοτικής εισροής του 2015.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι 308 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν καμία περίπτωση παροχής ασύλου στην Ευρώπη είχαν επιστρέψει στην Τουρκία από την Ελλάδα, μια απότομη αύξηση στους πρόσφατους αριθμούς που γυρνούν πίσω στην Τουρκία. Τα χρήματα της ΕΕ, που θα δαπανηθούν σε συνδυασμό με τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ, προορίζονται για να καλύψουν στέγαση, τροφή, ιατρική βοήθεια και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχει μέχρι τώρα επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση και της βοήθεια της ΕΕ στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των συνόρων της - αν και η Αθήνα έχει παραπονεθεί ότι οι προσφορές ήταν ανεπαρκείς.

"Ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο και οι ανάγκες τους. Όλα αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ευρώπης", δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης. Σε ένα μόνο σημείο των συνόρων, την Ειδομένη, τη διέλευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, μεταξύ 12.000 και 15.000 άνθρωποι είχαν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, είπε.

"Υπερφόρτωση"

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι ο στόχος είναι να είναι το σύστημα λειτουργικό, "εντός εβδομάδων και όχι μηνών". Το νέο πρόγραμμα, που θα είναι ένα μόνιμο στοιχείο του προϋπολογισμού της ΕΕ, προορίζεται για χρήση από οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ έχει "υπερφορτωθεί" και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων, στρατιωτικών επιθέσεων και επιδημιών, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

Η Ελλάδα, η κύρια πύλη προς την Ευρώπη, θα είναι αρχικά ο κύριος δικαιούχος του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την "αντιμετώπιση ευρέος φάσματος ανθρωπιστικών κρίσεων εντός της ΕΕ". Τα χρήματα θα είναι επίσης διαθέσιμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ κατά μήκος της προσφυγικής διαδρομής στα Βαλκάνια - την κύρια οδό που χρησιμοποιείται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει 480 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση 100.000 μεταναστών. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ακόμη εξετάζουν το αίτημα.

Υπενθυμίζεται, ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος και περίπου 133.000 έφτασαν στην ήπειρο μέχρι στιγμής το 2016. Πρόκειται για μια προσφυγική κρίση που μπορεί να μετατραπεί σε ανθρώπινη τραγωδία, σχολιάζει το Reuters.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα